Ulkosaaristossa tuuli paiskaa lunta kohti pystysuoria kallionseinämiä. Lumi kertyy kinoksiksi vain painanteisiin, talojen verantojen muodostamiin suojaisiin kulmauksiin ja poluille. Katteen asettamista kasvien suojaksi on turha edes ajatella, se lentäisi kymmenien kilometrien päähän.

Pihaan halutaan kenties silti, tuulen pieksännästä huolimatta, istuttaa arkoja kasveja. Lämmittävä meri suo pidemmän kasvukauden syksyllä kuin nopeammin jäähtyvä manner. Suojaa tarvitsevat kasvit sijoitetaan talon itäpuolelle, jos piha on altis lounaistuulille. Ensin tutkitaan mistä tuulee, sitten katsotaan, josko pihasta löytyy suojaavia nyppylöitä, joiden taakse kasvit voidaan istuttaa.

Mullan laita on samoin kuin katteen. Sekin lentää. Heti istutuksen jälkeen, kun uusi multapinta jää paljaaksi, kannattaa harkita kivien asettamista mullan päälle. Ne pitävät uuden maan paikoillaan siihen asti, kunnes kasvien juuret ankkuroivat sen. Seuraavana kesänä kasvien varret ja lehdet ovat venyneet jo sen verran, että ne suojaavat maan pintaa tuulelta.

Jaa artikkeli