Näyttää siltä, että talvi on tullut. Pakkasta on aamuisin – 22 astetta, eikä se siitä päivän aikana paljon lauhdu. Suojan jäljiltä puiden oksiin on takertunut runsaasti jäähelmiä. Kevyttä pakkaslunta satelee hiljalleen.

Maa ja perennat maassa ovat hyvin suojassa. Viimekesäiset ukontulikukat törröttävät kohden taivasta. Näitten kaksivuotisten kasvien kukkavarret ovat tehneet tehtävänsä; siemenet kypsyivät jo kesällä, ja suurin osa siemenistä on varissut maahan. Kohtapuoliin pikkulinnut tulevat putsaamaan sen, mitä siemenkotiin on unohtunut.

Luonnonvataisilla puilla eikä pensaillakaan ole mitään hätää, vaikka pakkanen kiristyi loppujen lopuksi varsin nopeasti. Viimeisten lämpimien aikana siperiankärhö, joka on täällä Keski-Suomessa täysin talvenkestävä, rupesi jo paisuttamaan lehtisilmujaan. Tuskinpa se mitään haittaa.

Miten sitten selviytyvät puutarhojen puuvartiset arkajalat, se jää nähtäväksi. Toivokaamme, että vihdoin saapunut talvi nyt jatkuisi tasaiseen tahtiin aina siihen asti, kun on oikean kevään vuoro!

Jaa artikkeli