Vanhastaan pelakuut, pielikit tai pelargonit (Pelargonium) on talvetettu kellarissa, lattian alla perunakuopassa tai jossain muussa pimeässä ja viileässä paikassa. Kun multa on saanut kuivua, kasvi on asettunut lepoon ja pudottanut lehtensä. Kevään tullen pelakuu on tuotu takaisin valoon ja lämpimään, ja kasvu on alkanut uudestaan.

Nykyisin yhä useammin kuulee, että pelakuuta on talvetettu ihan vain tuomalla se pihalta ja laittamalla se talven ajaksi viileälle ikkunalle. Minäkin olen tehnyt niin jo muutaman vuoden ajan, ja hyvin on onnistunut.

En uskalla sanoa, onnistuisiko talvettaminen varmasti myös nykyaikaisissa keskuslämmitystaloissa, joissa huonelämpö huitelee pitkästi yli +20 asteen. Meidän kukkakamarimme lämpötila on siinä +15 asteen tietämillä. Viileässä pitäminen ilman muuta auttaa, samoin se, että kastelun pitää ihan vähissä. Useammin kuin kerran pelakuu on alkanut lurpottaa lehtiään, ennen kuin olen huomannut kastella sitä.

Kyllä ne näin viihtyvät. En tiedä mikä tälle vanhalle pelakuulle oikein tuli, kun se innostui talvilevon sijasta kukkimaankin. Ehkä se oli tuo lisävalo, jonka asensin paikoilleen jo lokakuussa.

Jaa artikkeli