Siihen aikaan kun asuntojen ikkunat olivat pieniä ja huoneet vetoisia, oli suurta ylellisyyttä nähdä kukkia keskellä talvea. Hyasintit (Hyacinthus orientalis), tulppaanit (Tulipa) ja tasetit (Narcissus tazetta) on mahdollusta houkutella ennen aikojaan kukkaan viileässä ja pimeässäkin, kunhan niille on tarjota edes muutamaa viikkoa ennen joulua lämmin ja valoisa paikka.

Kun sipulikukat ovat saaneet juurtua viileässä kellarissa, ne siirretään asuinhuoneisiin saamaan väriä ja avaamaan nuppunsa juhlan kunniaksi. Jos joulun kukkasipuleita ei ole tullut syksyllä istutettua kellarin ruukkuihin, valmiiksi nuppuisia sipulikukkia on myytävänä kaikkialla.

Huonekasveja jouluksi

Joulukaktus (Schlumbergera), atsalea (Rhododendron simsii ) ja syklaami (Cyclamen persicum) olivat suosittuja joulun kukkia silloin, kun talossa oli viileä ja valoisa sali tai kuisti. Ennen vanhaan atsaleat ja syklaamit saattoivat viettää kesän ulkosalla, ja syksyllä ne siirrettiin kuistille suojaan pakkaselta. Näm ä kasvit tarvitsevat lepokauden, jotta kukkanuput kehittyisivät.

Lämpöä ja pimeyttä

Joulutähti (Euphorbia pulcherrima) ja tulilatva (Kalanchoe Blossfeldiana-ryhmä) viihtyvät tasaisen lämpimässä. Joulutähti ei siedä vetoa eikä varsinkaan kylmänkosteita oloja, ja se onkin yleistynyt joulukukkana, kun asunnoista on tullut tiiviitä ja lämpöisiä. Tulilatva kestää viileääkin, kunhan multa ei ole märkää. Joulutähti ja tulilatva ovat kiitollisia ja pitkäikäisiä huonekasveja.

Lue lisää Oma Piha –lehdestä… Tilaa Oma Piha –lehti, katso tarjous!

Jaa artikkeli