Voiko olla luotettavampaa kukkijaa ja helpompaa hoidettavaa kuin joulukaktus (Schlumbergera x buckleyi ). Tuntuu siltä, että mitä enemmän sitä laiminlyö, sitä runsaammin se kukkii. Ja aikakin on niin sopiva, kun se kukkii juuri nyt kaikkein pimeimpään aikaan.

Joulukaktuksen saa kukkaan, kun antaa kasville syyskesällä tai alkusyksystä reilun lepokauden. Kastelu lopetetaan kuukaudeksi, kahdeksi, ja kun kastelu taas aloitetaan, kukkanuppuja alkaa ilmaantua, ja niitä on paljon.

Vanhastaan on tiedetty, että joulukaktus kukkii, kunhan se saa olla jonkin aikaa viileässä, ja siksi se monesti viedään loppukesästä ulos puutarhaan, vaikkapa omenapuun oksalle amppeleineen. Syyshallojen tullessa kaktus on tietenkin otettava takaisin sisään.

Olen kuullut ”jatkuvakukintaisestakin” joulukaktuksesta! Se oli aivan tavallinen joulukaktus, mutta sen amppeli oli ”liian lähellä” keittiön kylmää ikkunaa. Näin se kävi: Keittiön valtiatar huomasi, että hänen joulukaktuksensa kukki vain ikkunan puolelta. Huoneen lämpimässä kukkia ei ilmaantunut. Hän halusi nähdä kukat ja pyöräytti amppelin niin, että kukat antoivat huoneeseen päin. Kun kukinta sitten oli ohi, huomattiin, että ikkunasta antava kylmä oli virittänyt nyt kaktuksen toisenkin puolen kukkaan. Taas amppelia käännettiin puoli kierrosta, ja taas oli kukkia katseltavaksi. Ja kun ne kukat olivat ohi, ikkunanpuoli oli taas valmis kukkimaan!

Joulukaktus on tosiaan helppo kasvi. Taudit ja tuholaiset eivät sitä vaivaa, ja hoitamistakin on vähän. Kevään ja kesän kasvukaudella sitä kastellaan ja lannoitetaan kohtuullisesti, ja syksyn tullen sille annetaan lepokausi. Eikä siinä juuri muuta ole!

Pelkäänpä, että minä olen moneen otteeseen unohtanut kastella joulukaktukseni myös kasvukaudella, joskus kasteluväli on venynyt yli kuukauteenkin. En tiedä, voisiko sellaista kenellekään suositella, mutta viileänpuoleisessa kukkakamarissa sekin on mahdollista. Unohtelustani en ole huomannut muuta seurausta kuin, että kaktus on kasvanut vähän hitaammin kokoa kuin paremmin hoidetut. Kuumissa ja kuivailmaisissa keskuslämmityshuoneissa pitää varmaan olla vähän tarkempi.

Jaa artikkeli