Pihan valaistuksessa ei voi liikaa korostaa hyvän suunnittelun merkitystä. Suunnittelu lähtee tarpeesta. Portaat tulee valaista hyvin turvallisuuden vuoksi. Autotallin edustalla tarvitaan valoa, jotta avain osuu helpommin oven lukkoon. Puutarhassa voidaan kohdevaloilla korostaa kauniita yksityiskohtia kuten patsasta, naavaista puuta tai rosoista kalliota. Valoilla voidaan saada tunnelmaa, valon ja varjon leikkiä.

Valaistuksen tulee sopia ympäristöön. Jos pihaa valaisee jo katuvalot, on valaistuksen toteutus erilainen kuin maaseudulla, jossa saatetaan tarvita korkeaa pylväsvalaisinta antamaan hyvän yleisvalaistuksen. Pihavalaistuksen ei kuitenkaan tulisi häikäistä enempää talon asukkaita kuin naapureitakaan.

Pihan valaiseminen luo turvallisuutta paitsi omaan kulkemiseen, myös pitämällä asiattomia loitolla. Loman aikana palavat pihavalot tekevät talosta asutun näköisen ja estävät tihutöitä. Valaistus nostaa myös kiinteistön arvoa.

Ulkovalaistuksen johtotähtenä tulee olla häikäisemättömyys. Valaisimessa oleva lamppu ei saa olla näkyvissä mistään suunnasta katsottuna, ei myöskään lasten näkökulmasta. Tarvitsemme vain lampusta tulevan valon, joka suunnataan kohteeseensa.

Valon laatuun kiinnitetään harvoin mitään huomiota, kun valitaan valaisin. Monet asiantuntijat suosittelevat kuitenkin pihalle lämminsävyistä valoa, jota tulee esim. hehkulampuista. Mielestäni luonto ja talo tulee näyttää pimeälläkin samanvärisinä kuin ne ovat päivänvalossakin. Tällöin hehku- ja muut lämminsävyiset lamput eivät ole sopivia.

Oma Piha –lehden valaistusprojektin kohteena oli vanha piha, johon muurien teon yhteydessä oli asennettu maakaapelit ja valaisinpylväiden tukijalat. Lue aiheesta lisää uusimmasta Oma Piha -lehden numerosta 5/2006!

Jaa artikkeli