Eduskuntatalo kohoaa arvokkaana korkealla mäellään. Sen komean portaikon ja pylväsrivistön edessä on nurmikenttä presidenttipatsaineen. Siinä missä nurmi rajoittuu vilkkaaseen Mannerheimintiehen, on kapea kukkaistutus, ehkä paikalleen vähän pieni, mutta näkyvä ja merkityksellinen.

Eduskunta käyttää Suomessa korkeinta valtaa. Sitä ei välttämättä arvaisi eduskuntatalon käyntikorttina toimivien istutusten perusteella.

Parhaillaan on eduskunnan 100-vuotisjuhlavuosi, sen lisäksi Suomi on puolen vuoden ajan Euroopan Unionin isäntämaa. Käyntikortti-istutus on aika vaatimaton siihen nähden, että arvovaltaisia vieraita saapuu Suomeen joukoittain.

Viime kesänä istutukset olivat hyvin komeita. Se oli yleisurheilun maailmanmestaruuskisojen ansiota. Istutukset toistivat samoja sävyjä kuin Markku Pirin suunnittelemat kisatekstiilit.

Tämänvuotinen istutus tuo eniten mieleen kesäisen kukkaniityn; violettia, kellervää, valkeaa, sinistä, punertavaa, hieman hentoa ja harsua. Ehkäpä se hyvinkin kuvastaa suomalaista arvoasteikkoa? Urheilu on sentään uljasta, mutta kukapa nyt jaksaisi niin hirveästi riehaantua parlamentarismista ja kansainvälisestä yhteistyöstä!

Jaa artikkeli