Taija-Tuulia Tammelinin työpaikalla kasvaa ja venyy ihmepensas. – Alussa ihmettelin, mikä kasvi tämä on, esittelee graafinen suunnittelija Taija lempikasviaan. – Ajattelin, että tämä on sellainen tapaus, joka kestää vain hetken ja sitten kuolee. Varsinkin, kun kaikki kasvini tuppaavat olemaan yksivuotisia eli kuolevat ennen pitkää hoidon puutteeseen.

Pari vuotta sitten mummolassa Taija huomasi valtavan ihmepensaan. – Kasvi oli kaunis puu. Siinä oli kalju varsi ja pallomainen latva. Innostuin kovasti. Päätin, että ihmepensaastani tuleekin puu.

Pensas alkoi itse auttaa Taijaa. Korkeuden kasvaessa alimmat lehdet putoilevat muodostaen pitenevän rungon. Yläosa on jo alkanut haaroittua. Varsinaista latvomista Taija ei vielä ole raaskinut harkita. – Uudet, hienot lehdet ovat kauniita, en henno leikata niitä pois. Haluan lisäksi, että puusta tulee minun korkuiseni, joten se saa kasvaa pituutta vielä muutaman vuoden. Nyt on kuitenkin olemassa näkemys siitä, miltä kasvini tulee näyttämään. Luulisin, että kasvatusprojekti on nyt puolitiessään.

Ihmepensas aloitti kukinnan tämän vuoden maaliskuussa. Pallomaiset nuput räjähtävät valkoisiksi kukiksi, jotka tuovat Taijan mieleen tähtisadetikut. Pallonuppuja tulee koko ajan lisää.

– Pensas elää tyytyväistä yhteiseloa kanssani jo viidettä vuotta, mikä on varsinainen ihme. Tämä todistaa kasvin nimensä veroiseksi.

Jaa artikkeli