Englantilaisen kuninkaallisen puutarhayhdistyksen Royal Horticultural Societyn koepenkeissä komeilevat sadat kasviuutuudet joka vuosi. Yhdistyksen suuret puutarhat sijaitsevat Surreyn Wisleyssä, Lontoon eteläpuolella.

Uusien puutarhakasvilajien ja -lajikkeiden menestystä sekä ulkonäköä seurataan usean vuoden ajan. Vihannesten osalta seurataan myös makua. Tiedot kirjataan tarkasti yhdistyksen kasvioon yhdessä valokuvien ja kuivattujen kasvinosien kanssa.

Yhdistys on perustanut erityisen kurjanmiekkakomitean valvomaan kurjenmiekkojen laatua erilaisissa puutarhanäyttelyissä, joissa esitellään lajikeuutuuksia. Komitea tarkkailee kurjenmiekkojen laatua myös Wisleyn koepenkeissä. Parhaiksi osoittautuvat uutuudet saavat mitalin. Kuvassa saksankurjenmiekat ’Tangfu’ ja ’Xillia’.

Lontooseen matkaavan puutarhan ystävän kannattaakin varata päivä aikaa Wisleyssä käyntiä varten. Varoituksen sana on paikallaan: puutarhamyymälän kirjakauppaan mennessä saattaa olla turvallisinta antaa luottokortti ystävän haltuun.

Saksankurjenmiekat ovat komeita, mutta ne vaativat menestyäkseen jonkin verran työtä. Juuripaakku jaetaan ja istutetaan muutaman vuoden välein loppukesällä. Istutuskuoppaan lisätään runsaasti kompostia.

Royal Garden Societyn nettisivut löytyvät osoitteesta www.rhs.org.uk
Tietoa saksankurjenmiekan viljelystä Suomessa saa mm. Maatiainen ry:stä, www.maatiainen.fi

Jaa artikkeli