Herukan satokausi on käynnistymässä koko maassa. Puna- ja valkoherukoita onollut myynnissä jo jonkin aikaa. Nyt niiden seuraksi myyntipisteisiin ontulossa myös mustaherukka. Herukan pääsatokausi ajoittuu Hedelmän- jaMarjanviljelijäin liiton arvion mukaan elokuun puolivälin tienoille, ja satojatkuu aina syyskuun alkuun asti.

Herukkasadosta odotetaan tänä vuonna keskinkertaista. Kesän kuivuus onvaivannut herukkaa jonkin verran, mutta syväjuurisena kasvina se on pystynytimemään vettä maasta monia muita marjoja helpommin. Marjat ovat hellekesänaikana kehittyneet hyvin sokeripitoisiksi ja maukkaiksi.

Puna- ja valkoherukkaa saataneen yhteensä noin 1,2 miljoonaa kiloa,mustaherukkaa lähes tuplaten, 2 miljoonaa kiloa. Mustaherukka onkin enitenviljelty herukkalajimme. Sitä kasvatetaan noin 2 100 hehtaarin pinta-alalla.Punaherukkaa viljellään 213 hehtaarin ja valkoherukkaa 115 hehtaarin alalla.Herukan pääviljelyalueita ovat Etelä- ja Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala,Pirkanmaa, Keski-Suomi ja Pohjois-Pohjanmaa.

Herukka säilötään kotitalouksissa

Suurin osa herukkasadosta kulutetaan, säilötään ja pakastetaan yksityisissäkotitalouksissa. Suomalaiset osaavat arvostaa C-vitamiinipitoistamustaherukkaa, joka on myös tärkeä fenoliyhdisteiden lähde ruokavaliossamme.Herukoita käytetään lukuisiin erilaisiin mehuihin ja hilloihin sekämaustamaan jugurtteja, myslejä ja puuroja. Perinteinen mustaherukkamehu onpitänyt pintansa flunssakauden ykkösjuomana.

Jaa artikkeli