Valamonruusu (Rosa ¹Splendens¹) ei ole missään muualla yhtä suosittu kuinSuomessa. Sen nimi on johdettu ruotsinkielisestä sanasta ¹vallmoros¹, jotensillä ei ole mitään tekemistä Karjalassa sijaitsevan Valamon kanssa kutenusein luullaan. Lajikkeen alkuperä on hävinnyt historian hämäriin. Sekuitenkin tiedetään, että ruusua on kasvatettu Euroopassa kauan -Suomessakin ainakin 1800-luvun jälkipuoliskolta alkaen.

Suomen eteläkärjessä valamonruusut avaavat ensimmäiset kukkansa kesäkuunpuolella, mutta kasvin uhkein kukinta ajoittuu koko maassa heinäkuulle.Harvalla kasvilla on yhtä loistavan punaiset kukat, joiden hehkuakirkkaankeltaiset heteet entisestään korostavat. yksyn tullenyksinkertaisista, 6-7 cm leveistä kukista kehittyy runsaastipäärynänmuotoisia kiulukoita.

Pysty- ja vihreäoksainen, 150-200 cm korkea valamonruusu on yksikestävimmistä ruusuistamme. Se menestyy lämpimillä kasvupaikoillaEtelä-Lapissa asti. Valamonruusu viihtyy tavallisessa keskiravinteisessamullassa, joka saa kuivahtaa ajoittain. Kukkivissa haaroissa on vain vähänpiikkejä, joten kasvin hoito on monia muita ruusuja helpompaa. Kun vieläheleänvihreät lehdet kärsivät vain harvoin härmästä ja pensas leviää hyvin,ei ihme, että valamonruusua suositaan myös puistokasvina.

Jaa artikkeli