Näyttävä ja koristeellinen jättiputki (tai jättiukonputki, Heracleum mantegazzianum) leviää Suomen luonnossa. Kasvi aiheuttaa lisäksi merkittävän allergiariskin herkille ihmisille, jotka eivät tunne kasvin haitallisia ominaisuuksia ja joutuvat kosketuksiin kasvin kanssa luonnossa liikkuessaan. Jättiputki on tuotu Suomeen jo 1800-luvulla koristekasviksi ensin pappiloiden ja herraskartanoiden pihoihin ja 1900-luvulla monen omakotitalon pihan koristeeksi. Kasvi on levinnyt jo lähes koko Suomeen ja uusia massaesiintymiä tulee jatkuvasti lisää, erityisesti jokivarsien ja asunto- ja puistoalueiden reunamille.

Jättiputken kasvineste aiheuttaa suojaamattomalla iholla palovammankaltaisia suuria rakkuloita sekä hengitysvaikeuksia. Lähes kaikki ihmiset saavat oireita, mutta herkillä ihmisillä oireet voivat olla jopa hengenvaarallisia. Palohaavan kaltaiset rakkulat muodostuvat UV-säteilyn herkistämänä ja aurinkoisella ilmalla oireet kehittyvät voimakkaammin. Iho-oireet vaativat aina lääkärissä käyntiä ja isot rakkulat voivat jättää elinikäisen arven iholle. Monet ihmiset ovat joutuneet jopa sairaalahoitoon oireiden takia liikkuessaan jättiputkikasvustoissa tietämättä näistä vaaroista.

Nyt olisi erittäin tärkeää saada pysäytetyksi jättiputken leviäminen. Oikea ajankohta kukinnon poistamiseen on juhannuksen tienoilla. Kasvin juurakko talvehtii ja juurakko muodostaa uuden varren mikäli kasvi on katkaistu kasvukohdan yläpuolelta. Juurakkoa on vaikea tuhota kitkemällä, ja ainoa tehokas keino juurakon poistamiseen on glyfosaattiruiskutus. Rikkakasvien torjunta-aine, glyfosaatti, kulkeutuu kasvin juurakkoon ja tuhoaa sen.

Erityisen tärkeää jättiputkea torjuttaessa on huomioida riittävä suojavarustus. Jättiputkikasvustojen torjunnassa tulee käyttää haalaria, kumisaappaita, päähinettä, kumikäsineitä ja kasvosuojusta iho-oireiden välttämiseksi. Koskettaessa tai kitkiessä kasvista helposti pirskahtaa kasvinestettä. Jos nestettä pääsee paljaalle iholle, se on heti huuhdeltava pois runsaalla vedellä.

Kasvinsuojeluseura ry järjesti viime vuonna tiedotuskampanjan jättiukonputken torjunnasta ja tunnistamisesta. Kampanjan avulla seura onnistui välittämään tehokkaasti tietoa kasvin vaarallisuudesta. Kasvinsuojeluseura haluaa muistuttaa ihmisiä edelleen kasvin vaarallisuudesta, nyt kun sen torjunta alkaa olla taas ajankohtaista. Erityistä huomiota toivomme kiinnitettävän kasvin tunnistamiseen ja siihen, että vanhemmat varoittaisivat lapsia koskemasta tähän kasviin.

Lisätietoa jättiputken tunnistamisesta ja torjunnasta :
Suomen ympäristökeskus

Kasvinsuojeluseura ryRaitamaantie 8A
00420 Hki
Puh 09 477 0790, Fax 09 477 07920
http://www.agronet.fi/kasvinsuojeluseura

Jaa artikkeli