Suomen tilaviiniyrittäjät odottavat, että tilaviineille myönnetty yhteensäparin viikon mittainen lisämyyntiaika voi nostaa tilaviinien myyntiä 10-20prosenttia. Myynti on sallittu nyt myös juhlapyhinä sekä iltaisinyhdeksään asti eli myyntiajat ovat samat kuin keskioluella.

Mustilan viinitilan tirehtööri MARIA TIGERSTEDT Elimäeltä iloitsee, ettäkauan odotettu päätös vihdoin saatiin aikaan. Uudistusta on ehdotettupäättäjille vuodesta 1998 lähtien.

– Tärkein pointti tässä on, että ei tarvitse tuottaa asiakkaallepettymystä. Mielensä pahoittanut asiakas on yrittäjälle kaikkein kallein,Tigerstedt sanoo.

Harmillisia tilanteita ovat olleet esimerkiksi ne, kunasiakkaita on pitänyt patistaa kesken illallisen viiniostoksille myyntiajanpäättyessä iltakuudelta.

Tigerstedt arvioi uudistuksen lisäävän hänen tilansa viinimyyntiäkymmeneksellä.

– Tänä vuonna ensimmäistä kertaa voi vuoden kahtenakiireisimpänä päivänä eli helatorstaina ja helluntaina myydä yrityksenkaikkia tuotteita, myös viinejä, ja se on hieno juttu, riemuitseeTigerstedt, jonka tilalla harjoitetaan myös taimimyyntiä.

Seuraavaksi odotetaan liköörien myyntioikeutta tiloille

Myyntiaikarajoitusten lisäksi tilaviiniyrittäjiä on kiusannut se, etteiväthe saa myydä liköörejä tilalta suoraan, vaan asiakkaan on ostettava – jayleensä vielä erikseen tilattava – liköörit Alkon myymälän kautta. Tähänasiaan ei ole saatu muutosta, vaikka siitä on tehty lakialoite aikapäiviäsitten. Asia makaa virkamiehen pöydällä.

– Kunpa saisimme myydä edes mietoja liköörejä suoraan tilalta. Ihmiseteivät voi ymmärtää, että sitä taivaallisen hyvää tuotetta, jota he ovatmaistaneet, saa ostaa meiltä vain laseittain. Myynti Alkon kautta onkankeaa ja kallista, Tigerstedt huokaa.

– Muuten Suomessa on ymmärretty, että käsityöläistuotteet eivät istutukkukauppaan. Me olemme ainut ryhmä, jonka on pakko myydä tuotteemme tukunkautta. Se ei ole hyvä systeemi meille eikä myöskään tukulle.

Suomessa toimii 45 tilaviiniyritystä, jotka myyvät vuosittain myymälöistäännoin 200 000 litraa tiloilla tuotettuja hedelmäviinejä. Tilamyymälöidenvähittäismyyntioikeus koskee alle 13 tilavuusprosenttia alkoholiasisältäviä käymisteitse valmistettuja tuotteita.

Jaa artikkeli