Kesä on pullollaan tuoksuja ja auringossa hehkuvia värejä. Ilmojen lämmetessä kaivetaan pihakalusteet talvikätköistä ja vietetään ulkona yhä enemmän aikaa. Iloinen ilme syntyy helposti ja nopeasti, kun terassit, patiot, kuistit ja rappuset täytetään ruukuilla ja amppeleilla.

Pihan nopea kesäremontti ei ole kiinni hinnasta tai omista taidoista. Näyttävää jälkeä syntyy yllättävän helposti. Kun valitsee pihan istutuksiin reilut altakasteluruukut ja täyttää ne helppohoitoisilla orvokeilla, petunioilla ja samettikukilla, ruukut pärjäävät itsekseen myös lyhyiden reissujen ja kesäkiireiden keskellä.

Ruukkupuutarhan avulla saa pihalle palan kesää, vaikka luonnon kukkaloisto on vasta sirkka-asteella. Kun istutuksia malttaa kastella ja lannoittaa, kasvavat pelargonit ja miljoonakellot kesän mittaan moninkertaisesti kokoa.

Suvi saviruukussa

Ruukkuistutuksissa jokainen voi päästää omat suunnittelijanvaistonsa valloilleen. Ruukuissa voi kasvattaa melkein mitä tahansa. Istuttaisitko lobelioiden keskelle rivin tummanpunaista basilikaa, vai kokoaisitko niiden ympärille sinfonian sinisten kukkien eri sävyistä? Kukista, yrteistä ja vihanneksista syntyy koristeellisia yhdistelmiä, joista on sekä hyötyä että iloa.

Runsas ja montaa lajia sisältävä istutus kestää yhtä lajia paremmin tuholaisten iskuja ja vaihtelevia sääolosuhteita. Lisää ilmettä ruukkutarha saa, kun sekaan istuttaa perennoja ja pieniä pensaita. Eri lajeja yhdisteltäessä pitäisi kuitenkin muistaa, että reheväkasvuiset lajit voivat tukahduttaa hennomman kasvin taimet nopeasti alleen.

Ruukkujen ja muiden astioiden pohjassa olisi hyvä olla reikä, josta ylimääräinen sadevesi pääsee valumaan maahan. Ruukut täytetään ravinteikkaalla mullalla, joka tiivistetään kevyesti istutuksen yhteydessä. Pitkän kukinnan salaisuus piilee viikoittain kasteluveden mukana annettavissa lisäravinteissa.

Keskipäivän auringossa kylpevä piha on ruukuille haaste. Kuumassa ruukut kuivuvat nopeasti ja kasveilta vaaditaan hyvä stressinsietokykyä. Mullan sekaan ripotellut kastelukiteet auttavat sitomaan kosteuden pitempään. Tutut pelargonit rakastavat lämpöä ja sopeutuvat usein paahteisillekin paikoille, kunhan ne totuttaa teräviin valonsäteisiin vähitellen.

Pieni totuttelujakso puolivarjossa tekee hyvää kaikille uusille ruukkuistutuksille. Vaikka istutustyöt tekisi varoen, ei ohuiden hiusjuurten katkeilemista voi välttää. Mitä paremmin kasvi juurtuu, sitä paremmat edellytykset sillä on kasvattaa kukkanuppuja

(Lue lisää Ima Piha lehdestä 1/2004)

Tilaa Pihakalenteri !

Jaa artikkeli