Tomaattilajikkeissa jos missä riittää valinnanvaraa. Hauska oma ryhmänsä ovat pienikokoiset amppeli- ja kirsikkatomaatit, joiden tertuissa voi kesän aikana kypsyä sadoittain peukaloisia punaposkia.
Amppelitomaatit ovat maultaan perinteisiä tomaatteja makeampia, joten niistä muodostuu helposti parvekkeen tai terassin suosikkeja.
Kesä tomaattifarmarina onnistuu, vaikka ei automatisoitua kasvihuonetta omistaisikaan. Tiiviskasvuisten amppelitomaattien kasvatus ei vaadi suurta tilaa. Amppeleiden ohella minitomaatteja voi kasvattaa ruukuissa, joissa versot tuetaan muutamaan bambukeppiin. Viljelmä mahtuu pienellekin parvekkeelle tai ilahduttaa päivittäin ulko-oven pielessä.
Tätä kannattaa kokeilla!
Mikä mukavinta, minitomaattien viljelyssä onnistuu vasta-alkajakin. Mitään kummempia konsteja ei tarvita, kunhan kasvia ei loman ajaksi kokonaan unohda. Yleensä sadosta riittää sekä suoraan napsittavaksi että kesäisten salaattien koristeeksi. Pienet, kiinteät tomaatit on kuin luotu grillivartaisiin.
Amppelitomaatteja viljellään kuten isompia lajiketovereitaan. Ainoa erotus on, että niistä ei tarvitse poistaa ylimääräisiä haaroja ja varkaita.
Minitomaattien luokkaan voidaan laskea kuuluvaksi myös kirsikkatomaatti ’Gardeners Delight’, jota joskus pidetään maailman makeimpana tomaattina. Sitä ei varsinaisesti ole jalostettu kasvatettavaksi amppeleissa, mutta aavistuksen rotevampikasvuinen kasvi menestyy varsinaisten amppelilajikkeiden tavoin tuettuna kesän ruukkutarhassa. Sivuversoja ei siitäkään tarvitse poistaa.
Kosteus säilyy isossa astiassa
Taimet kannattaa istuttaa tarpeeksi suuriin astioihin, sillä tomaatin vedentarve on suuri.Tomaatteja lannoitetaan tasaisesti kasvukauden aikana. Joskus liiallinen typpi voi innostaa kasvit liialliseen kasvuun, jolloin sadon kypsyminen jää vähäisemmäksi. Typpilannoitusta voi vähentää etenkin kesän lopulla, jotta kaikki tomaatit ehtisivät kypsyä.
Paras kasvupaikka tomaatille on lämmin ja aurinkoinen. Amppeli voidaan ripustaa mille korkeudelle tahansa. Alhaalla olevan amppelin hoito on helppoa, mutta näyttävimpiä marjovat amppelit ovat alaviistosta.
(lue lisää Oma Piha numerosta 1/2004)Tilaa Pihakalenteri!