Taikasanoina sumu ja lämpö
Itämisen kannalta olennaisia seikkoja ovat lämpötila, kosteus ja valo. Itäminen hyötyy korkeasta lämpötilasta. Talvinen huoneilma on kuivaa, joten kylvöksiä sumutellaan ahkerasti.
Miltei kaikki siemenet itävät parhaiten korkeassa ilmankosteudessa, mutta valon suhteen eri lajeilla on erilaisia vaatimuksia. Ne kannattaa tarkastaa siemenpussista.
Taimien kasvuun vaikuttavat sekä valon määrä että laatu. Asuinhuoneessa ongelmaksi nousee usein valon määrään nähden liian korkea lämpötila. Siksi taimet kasvavat helposti pituutta. Nopea pituuskasvu tekee taimien varsista honteloita ja hauraita.
Liian pitkä aika liian vähäisessä valossa muuttaa terhakat taimet kapeiksi varjoiksi. Valoisassa mutta viileässä paikassa taimista kasvaa napakkoja. Jo muutaman asteen lasku lämpötilassa auttaa.
Tarkista myös, että suoraan taimi-ikkunan alapuolella ei ole kuumuutta hohkaavaa, kuivattavaa patteria. Jos käytössä ei ole viileää kuistia tai muuta sopivaa tilaa, kannattaa esikasvatus ennemmin aloittaa liian myöhään kuin enne aikojaan.
Karaisu kannattaa
Ulos taimet istutetaan vasta, kun viimeiset yöpakkaset ovat varmasti ohi. Ulkona maan lämpötila nousee vasta kesäkuussa kymmenen asteen yläpuolelle.
Olosuhteiden muutos onkin taimille melkoinen shokki. Siksi ne toteutetaan muutokseen vähitellen.Jo tunti suorassa auringonpaisteessa voi polttaa taimen, jos se aikaisemmin on tottunut pölyisen ikkunalasin läpi tulleeseen valoon.
Taimet karaistaan ulkoilmaan viemällä ne ensin lyhyiksi ajoiksi ulos puolivarjoon. Aikaa pidennetään vähitellen niin, että lopuksi taimet nostetaan sisälle vain kylmiksi öiksi.
Vanhan kansan nyrkkisääntö on, että kesäkuun kymmenennen päivän jälkeen (tai tuomien kukkiessa) yöpakkasia ei enää juuri esiinny. Silloin taimet vihdoin istutetaan lopullisille kasvupaikoilleen.
(Lue lisää Oma Pihasta 1/2004)