Puutarhan Kevät puhkeaa täyteen kukkaan Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa31.3.-2.4.2006. Vuoden näyttävimmän puutarhanäyttelyn taustalla ovat alanpuutarhajärjestöt Varsinais-Suomen alueelta sekä Turun Messu- jaKongressikeskus. Joka toinen vuosi järjestettävät suurmessut tarjoavatelämyksen ja nähtävää kokeilunhaluisille kotipuutarhureille.

Upeasta yleiskoristelustaan tunnettujen messujen valmistelut ovat joloppusuoralla. Näyttelyn sieluksi ovat tällä kertaa kohonneet kesäkukat,joita on alueen puutarhureiden osaavilla käsillä kasvatettu pistokkaista jasiemenistä syksystä lähtien niin, että kukkien väriloistosta voi nauttia jonäin talvella pidettävässä näyttelyssä.

Kävijöille esitellään myös kevään loistokkaimmat kansainvälisetkesäkukkauutuudet, joita on messuilla yli 50 lajiketta. Kaikkiaan erilaisiakesäkukkia on messuilla ennätyksellisen paljon – yli 5000 ruukkua. Näistävärikkäistä ja monen muotoisista kesäkukista floristit ovat taidokkaastiloihtineet ”maailman suurimman kesäkukan”. Sen halkaisija on yli 8 metriä jase koostuu monista erilaisista kesäkuista.

– Mitään vastaavaa ei ole ennen Suomessa nähty, joten sitä kannattaa tullakatsomaan kauempaakin, toteaa messujen yleiskoristelun suunnitelmat tehnytMarkus von Weissenberg.

Kotimainen tulppaani arvossaan

– Kesäkukkien lisäksi toisena pääteemana ovat tulppaanit. Niitä on tulossamessuille lähes 30 000. Tulppaani on ehkä merkittävin kotimaassa viljeltyleikkokukka. Sitä tullaan jatkossakin viljelemään Suomessa, vaikka monetleikkokukat, kuten neilikat tuodaan jo pääsääntöisesti ulkomailta, vonWeissenberg huomauttaa.

Messuille järjestetään tulppaanilajikekilpailu, jossa yleisö saa päättäämikä 25:sta tulppaanilajikkeesta on suomalaiseen makuun mieleisin.

Talkootyön voimaa

Puutarhan Kevät –messujen yleiskoristelu tehdään suurena talkootyönä, johonosallistuu innokkaita puutarhaharrastajia. Loisteliaan yleiskoristeluntakana ovat vahvat alan vaikuttajat: Kauppapuutarhaliiton V-S piiri ry, AuraTrädgårdsvänner rf, Lounais-Suomen Puutarhayhdistys ry. ja SuomenKukkakauppiasliiton V-S piiri ry.

Yleiskoristelua sisältyvät nurmikentät, puut ja suihkulähteet sekävaihtelevat pinnanmuodot. Toiveiden Lähde on ympäröity kukilla. Lähteeseenheitetyt kolikot ohjataan hyvään tarkoitukseen messujen jälkeen. Bellman –paviljonki tarjoaa kävijöille myös musiikillisen elämyksen. Paviljonkiaympäröivät kukkivat omenapuut, koivut ja syreenit.

Kukkasidonnan mestarit vauhdissa

Turun avoimet Kukkasidonnan Suomen Mestaruuskilpailut mitellään messuillalauantaina 1.4. Myös lapset pääsevät osallistumaan kukkasidontaan, silläsunnuntaina 2.4. heille on järjestetty oma kisansa. Osallistujat ovat Turunpäiväkotilapsia.

Messuilla kuullaan lukuisia puutarha-aiheisia luentoja muun muassaomenoista, orkideoista ja pajuista. Messuosastoilta saa tuttuun tapaan myösneuvoja. Viihteellinen muotiesityksen messuille tarjoaa Sirpa Rydman.Muotishow’n kohdemaana on vehreä Kuuba.

Puutarhamessuilla katsellaan puutarhanhoitoa muutenkin myös lasten silmin.Lapset ja puutarha –teeman alla esitellään muun muassa leikkimökkienparhaimmistoa. Leikkimökkinäyttelyn tuotteet ovat olleet mukanasuunnittelukilpailussa. Itse voittaja julkistetaan messuilla ja myöslapsilla on mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Kilpailun ja näyttelynjärjestelystä vastaavat Varsipuu ry. sekä Turun Messu- ja Kongressikeskus.

Jaa artikkeli