Suurin osa kaupan ja teollisuuden pakkaamista valmissalaateista on laadultaan hyviä tai erinomaisia. Puutteita aistinvaraisessa tai mikrobiologisessa laadussa esiintyy vain murto-osassa myytäviä salaatteja, osoittaa Elintarvikeviraston selvitys.

Elintarvikevirasto selvitti raakoja ja kypsiä ainesosia sisältävien valmissalaattien laatu- ja turvallisuusominaisuuksia vuonna 2005 osana EU-projektia. Tutkittavana oli kaikkiaan 116 raakoja vihanneksia, lihaa, kalaa, juustoa tai äyriäisiä sisältävää valmissalaattia.

Kohonneita bakteeripitoisuuksia vähän

Salaattien aisitinvarainen laatu oli keskimäärin hyvä tai erinomainen sekä ulkonäön että hajun suhteen. Maun perusteella suurin osa tuotteista luokiteltiin ryhmiin hyvä tai tyydyttävä.

Kohonneita E. coli -bakteeripitoisuuksia löytyi yhdeksästä salaatista. Nämä olivat feta-, katkarapu- ja kebabsalaatteja. S. aureus -bakteeria löytyi kahdesta salaatista, feta- ja broilerisalaatista. L. monocytogenes -bakteeria esiintyi yhdessä fetasalaatissa.

Ylitarkastaja MARI RAAHENMAA Elintarvikevirastosta huomauttaa, että fetasalaatti ei ole mikrobiologisesti sen ongelmallisempi tuote kuin muutkaan valmissalaatit, vaikka selvityksessä kohonneita bakteeripitoisuuksia vaikutti löytyvän yleisesti juuri fetasalaatista. Raahenmaa arvelee, että bakteerit ovat peräsin pikemminkin tuotteeseen käytetystä salaatista.

Jaa artikkeli