Viime vuonna tutkituista kasviperäisistä elintarvikkeista lähes puolet sisälsi torjunta-ainejäämiä. Yli sallitun enimmäismäärän niitä oli kuitenkin vain viidessä prosentissa tutkittuja elintarvikkeita. Elintarvikeviraston mukaan enimmäismäärien ylityksistä ei aiheutunut akuuttia terveysvaaraa kuluttajille.

Kaikkiaan viime vuonna tutkittiin 2171 kasviperäistä elintarviketta, joisa etsittiin 199 eri torjunta-aineen jäämiä. Valtaosa näytteistä oli tuoreita hedelmiä ja vihanneksia (1584 kpl), loput viljaa (137 kpl) ja prosessoituja elintarvikkeita (387 kpl).

Suomalaisissa tuotteissa vähiten jäämiä

Valvontaviranomaisten mukaan torjunta-ainejäämien esiintyminen kasviperäisissä elintarvikkeissa oli vuonna 2004 samaa tasoa kuin aiemminkin. Eniten torjunta-ainejäämiä löytyi EU:n ulkopuolisista maista eli nk. kolmansista maista tuoduista elintarvikkeista. Näistä 52 prosenttia sisälsi jäämiä. EU-maista peräisin olevista tuotteista jäämiä sisälsi 50 prosenttia, ja suomalaista alkuperää olevista tuotteista 19 prosenttia. Tuoteryhmistä hedelmät ja vilja sisälsivät eniten torjunta-ainejäämiä.

Torjunta-ainejäämien valvonnassa otetaan huomioon ruokavalion kannalta keskeiset tuotteet. Lisäksi valvontaa kohdistetaan tunnettujen jäämäongelmien perusteella. Erityisenä valvontakohteena viime vuonna tutkittiin viljojen glyfosaattijäämiä. Niitä todettiin kahdessa kolmesta tuontiviljanäytteestä, mutta ei lainkaan kotimaisista näytteistä.

Kunnalliset terveystarkastajat keräsivät kotimaiset näytteet tukkukaupoista, pakkaamoista, vähittäismyymälöistä ja maatiloilta. Tullitarkastajat ottivat näytteet maahantuoduista tuotteista tukkuliikkeistä.

Jaa artikkeli