Marjojen kohoaminen trendi-ilmiöksi on mahdollista tämän hetken Suomessa, uskoo tohtori MERJA SILLANPÄÄ Seinäjoen ammattikorkeakoulusta. Sillanpää puhui tänään alkaneiden Kauhajoen Ruokamessujen kansainvälisessä Food choises and healthy eating -konferenssissa, jonne on kokoontunut joukko alan asiantuntijoita pohtimaan marjojen mahdollisuuksia.

Sillanpään mukaan marjoista on kadonnut liian tavallisen ja kansanomaisen leima ja uudet tutkimustulokset ovat lisänneet marjojen kiinnostavuutta. Marjastuksesta voi hänen mukaansa hyvinkin tulla muoti-ilmiö tässä sauvakävelyn luvatussa maassa.

Marjoilla annettavaa terveysvaikutteisten elintarvikkeiden markkinoille

— Pohjolan luonnonmarjat ovat valtava luonnonvara, josta tähän mennessä on hyödynnetty vain murto-osa, harmitteli konferenssissa tekniikan tohtori, erikoistutkija RIITTA PUUPPONEN-PIMIÄ kasvibiotekniikan yksiköstä VTT:sta. Hänen mukaansa marjojen sisältämillä antimikrobisilla yhdisteillä saattaa tulevaisuudessa olla merkittäviä hyödyntämismahdollisuuksia elintarviketeollisuudessa sekä lääketieteessä.

Myös funktionaalisten elintarvikkeiden asiantuntija, professori MARINA HEINONEN Helsingin yliopistosta uskoo, että marjojen fenolisilla yhdisteillä on annettavaa terveysvaikutteisille elintarvikkeille. Vielä ei hänen mukaansa kuitenkaan ole olemassa riittävää tieteellistä näyttöä terveysväittämien esittämiseksi koskien marjojen fenolisten yhdisteiden vaikutuksia ja sydän- ja verisuonitautien riskin ehkäisyä.

Konferenssivieraita aina Vietnamista ja Kiinasta asti

Tänään käynnistyneet Kauhajoen Ruokamessut järjestetään nyt 15. kerran. Ruokamessuihin kuuluvassa Food choises and healthy eating -konferenssissa pohditaan muun muassa sitä, miksi marjoja ja kasviksia kannattaa syödä runsaasti ja millä perusteella ruokakuluttaja tekee ostopäätöksensä.

Konferenssiin ilmottautui 150 henkilöä, joista osa on ulkomaalaisia vieraita. Kansainvälisiä konferenssivieraita on Belgiasta, Italiasta, Ranskasta, Tanskasta ja jopa Vietnamista ja Kiinasta saakka. Kohderyhmänä konferenssilla on terveellisestä ravitsemuksesta sekä ruokakuluttajan käyttäytymisestä kiinnostuneita tahoja – alan kehittäjiä, tutkijoita, opiskelijoita sekä yrittäjiä.

Food Choices and Healthy Eating -konferenssin tavoitteena on tuoda uusinta tutkimustietoa pääasiallisesti kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin ja niiden terveysvaikutuksiin liittyen sekä kuluttajan ruokaostokäyttäytymiseen liittyen.

Tapahtuma liittyy osaksi Delibothnia International –hanketta, joka tähtää elintarvikeyrittäjien ja –kehittäjien kansainvälisten suhteiden ja valmiuksien kehittämiseen. (Finfood)

Jaa artikkeli