Lasten ja varhaisnuorten liikunnallinen kehittäminen on jo muutaman vuoden ajan ollut monien tapahtumien ja tempausten tavoitteena. Lapsen luonnolliseen liikunnanhalun tyydyttämiseen ei välttämättä tarvita erityisiä liikuntapaikkoja, vaan tuttu kodin, päiväkodin ja koulun turvallinen pihapiiri luo lapselle rauhallisen leikki- ja liikuntaympäristön. Tutussa ympäristössä lapsen mielikuvitusmaailmaa ilmentävät leikki ja liikunta yhdistyvät luonnollisimmin.

Ruutuhyppely on tuttu perinneleikki

Ruutuhyppelyä lapset ovat harrastaneet koti- ja koulupihoilla jo sukupolvien ajan. Kesäisin pihamaalle hiekkaan tai asfalttiin onkin tapana ilmestyä tikulla tai liidulla piirrettyjä ruudukkoja. Ruutuhyppely on erinomainen tapa liikkua yksikseen tai yhdessä kavereiden kanssa ja myös perheen kesken. Ruudusta toiseen yhdellä jalalla hyppien on hauska ottaa mittaa kilpakumppanista ja samalla rakentaa ja ylläpitää hyvää kuntoa ja terveyttä raittiissa ulkoilmassa.

Niipperinpuiston päiväkodille lahjoitettiin hyppyruudukko Pihakivi-tempauksessa

Kolmetoista suomalaista pihakivien valmistajaa on päättänyt yhdessä lähteä omalta osaltaan tukemaan ja innostamaan lasten liikunnan lisäämistä ja päättäneet lahjoittaa Pihakivi-hyppyruudukkoja kouluihin ja päiväkoteihin ympäri Suomea. Espoossa pihalaatoista tehty hyppyruudukko päätettiin lahjoittaa mm. Niipperinpuiston päiväkodille. – Halusimme valita päiväkodin, joka toiminnassaan innostaa lapsia perinneleikkeihin ja liikunnallisiin harrastuksiin, toteaa Niipperinpuiston lahjoituksesta vastanneen vastanneen Abetoni Oy:n markkinointipäällikkö Juha Saikkonen.

Kesä viritti nostalgiaan

Kesäkuussa 2005 Niipperinpuiston päiväkoti Espoossa vastaanotti Rakennusteollisuuden lahjoituksena hyppyruudukon päiväkodin viihtyisälle pihamaalle. Osa pienistä leikkijöistä tunsi jo entuudestaan säännöt melko hyvin.

– Ennen piirrettiin hyppyruudukko hiekkaan, mutta nyt, kun saimme laattaruudukon, kaikki lapset ovat olleet todella innostuneita kokeilemaan taitojaan. Sinnikkäästi nekin lapset ovat osallistuneet leikkiin, joita ruutuhyppely ei aiemmin juuri innostanut, kertoo päiväkodin ohjaaja Ritva Ruuttu. – Ja mikä hauskinta, pihakivihyppyruudukko näyttää vetävän pojatkin mukaan.

Niipperinpuiston päiväkodissa perinneleikkien harrastamista pidetään tärkeänä. Ne opettavat lapsia toimimaan yhdessä. Päiväkodissa vietetään perinneviikkoa, ja isänpäivän liikuntatapahtumassa mm. muisteltiin leikkejä, joita lasten vanhemmat ovat lapsina leikkineet.

– Päiväkotimme sijaitsee omakotitalo-alueella, missä yhteisiä pihoja ei ole, joten päiväkodilla on hyvät mahdollisuudet vaikuttaa siihen, että perinneleikit säilyvät tänäkin päivänä, iloitsee Ritva Ruuttu.

Lisätietoja ruutuhyppelystä, pihakivistä ja valmistajista: www.pihakivi.com

Jaa artikkeli