Puulla juhlistetaan isoja ja pieniä iloja. Vastasyntyneelle istutetaan useinoma nimikkopuunsa, samoin hääparille tai pyöreitä vuosia täyttävällepäivänsankarille. Kesän kynnyksellä on hyvä tilaisuus muistaa myös koulunsapäättäviä nuoria ja istuttaa samppanjalasien kilistessä puun taimimuistuttamaan valmistumisesta. Istutushetki säilyy mielessä pitkään, kunmukana on iloinen joukko ystäviä ja sukulaisia.

Pitkäikäinen puu sopii hyvin erilaisten merkkipäivien muistoksi. Puun kasvuakatsellessa ja tainta hoivatessa on mukava seurata ajan kulumista javuosien vierimistä. Vielä pitkään puu palauttaa mieleen varsinaisen juhlanaiheen. Halutessaan puun juurelle voi sijoittaa asiasta kertovan laatan.

Muistopuiden istuttamisella lisätään myös luonnonilmiöiden ymmärtämystä jakiinnitetään huomiota kasvien kasvuun ja kehittymiseen. Lisäksi puuratkaisee lahjaongelmat silloin, kun saajalla tuntuu jo olevan kaikkea.

Vauvalle hento hedelmäpuu, vaarille vakaa tammi

Istutettavan puun laji ja koko valitaan juhlan luonteen mukaan. Vauvansyntymää juhlistamaan sopii pieni hedelmäpuun taimi, joka kasvaa lapsenmukana. On varmaa, että oman nimikkopuun hedelmät maistuvat maailmanparhaimmilta. Runsaan sadon varmistamiseksi kannattaa lähistölle istuttaasopiva pölyttäjälajike.

Merkkipäiväänsä viettäville istutetaan tavallista kookkaampia taimia.Tarkoitukseen sopivat havupuut ja arvokkaat pitkäikäiset lehtipuut.Esimerkiksi pitkää ikää kuvaava tammi on hyvä valinta nimikkopuuksi. Myöstalvella vihreistä havupuista löytyy useita melko vähän käytettyjä lajeja,jotka erikoisuutensa puolesta tuovat juhlan aiheen myöhemmin vaivattomastimieleen. Lisäksi havupuut ovat yksittäispuina edustavan näköisiä.

Yhdistysten ja yritysten merkkitapausten kunniaksi voidaan istuttaapuuryhmiä tai jopa pieniä metsiköitä. Esimerkiksi juhlaan osallistuvatyhteistyökumppanit istuttavat samalle alueelle oman puunsa. Pieni metsikkömuodostuu silloinkin, kun isoäidin tai -isän merkkipäivän kunniaksi lapsetja lapsenlapset istuttavat oman puunsa.

Puut ovat mainio lahja uuteen kotiin pientalossa. Tupaantuliaistenohjelmanumeroksi voitaisiin ottaa istutustalkoot. Nykyajan pienille pihoillesopii esimerkiksi pihlaja, joka on perinteikäs pihan pyhä puu. Perinteen voimukauttaa tähän päivään valitsemalla kotipihlajan tilalle monipuolisestapihlajan suvusta vaikkapa koristeellisen tuurenpihlajan, pienenhelmipihlajan tai kauniin latvuksen muodostavan suomen- tai ruotsinpihlajan.Suurelle pihalle mahtuu kuusi, joka on Suomessa toinen perinteinen pyhä puu.

Myös piha vaikuttaa puun valintaan

Muistopuun antajan on kohteliasta huomioida taimen tuleva kasvu. Pienessäpihassa liian suureksi kasvavasta puusta tulee helposti asukkaidenmieliharmi. Pieneen pihaan valitaan pieneksi jäävä puu esimerkiksihedelmäpuu, koristeomenapuu, pihlaja tai syreeni. Suurella tontilla on tilaaisoiksi kasvaville puille.

Jos lahjoittaja haluaa osoittaa arvostustaan puun saajaa kohtaan, hänvalitsee suurikokoisen taimen. Suuri ja arvokas taimi ei ole tavanomainenlahja, ja se on myös nopeasti valmiin näköinen.

Jaa artikkeli