Säiden lämmetessä alkaa uusi ja monen hartaasti odottama pihakausi. Iltapäivän auringossa on mukava napata kainaloon sakset ja saha ja suunnata siistimään pihamaata. Nyt onkin aika tarkistaa, löytyykö omena- tai herukkatarhasta karsittavaa. Turha leikkaaminen kannattaa sen sijaan unohtaa.

Pääsiäisen aikoihin ilmestyi Etelä-Suomessa yhdelle jos toiselle tontille komea risukasa. Leikkaaminen on monen pihaharrastajan lempipuuhia. Näkyvää jälkeä syntyy nopeasti ja talven jäljiltä innostus pihan puuhiin on korkeimmillaan. Oikea aika omenapuiden ja marjapensaiden leikkaamiseen on varhain keväällä ennen silmujen turpoamista. Samaan aikaan voi leikata myös monia muita puuvartisia kasveja.

Leikkaamisesta puhutaan ja kirjoitetaan paljon, mutta loppujen lopuksi työssä tulee toimeen muutamalla perussäännöllä. Lue ne alta ja suuntaa ulos auringonpaisteeseen.

1
Keväällä ennen lehtien puhkeamista leikataan useimmat lehtipuut ja –pensaat. Älä kuitenkaan leikkaa mahlaa vuotavia puita kuten koivua ja vaahteraa. Kuusiaidan leikkauksen suhteen alkaa olla jo kiire, sillä aita lähtee valon määrän lisääntyessä rivakasti kasvuun. Muita havupuita ei juuri ole syytä leikata.

2
Tarkasta ensin, löytyykö puista kuolleita tai vioittuneita oksia. Niiden jälkeen ovat vuorossa selvästi tiellä olevat oksat. Usein muuta ei enää tarvitsekaan leikata. Puut ja pensaat tuskin itse varaisivat aikaa parturista.

3
Leikkaa omenapuun ja muiden lehtipuiden oksat aina tappeja jättämättä. Oikea leikkauskohta on rungon tuntumassa heti oksankauluksen eli oksanhaaran alapuolella erottuvan paksunnoksen yläpuolella. Jäljelle jäävät tapit estävät haavan umpeenkasvun ja houkuttavat lahottajasieniä sekä taudinaiheuttajia.

4
Haavanhoitoaineiden käyttö ei ole välttämätöntä. Tärkeää on, että haavapinnat jäävät mahdollisimman siisteiksi, ja että kaarna ei pääse repeämään oksan alapuolelta. Tasoita mahdolliset säröt ja kuopat niin, että haava sateen jälkeen kuivuu mahdollisimman nopeasti.

5
Jos leikkausprojektin kohteina ovat vanhat omenapuut, on viisainta laatia viisivuotissuunnitelma. Aseta tavoitteeksi tasapainoisesti rungon eri puolille levittyvä latvus, jossa oksat kasvavat säteittäin ulospäin –ei kohti latvuksen keskusta. Leikkaa puista vuosittain korkeintaan 20% koko latvuksen oksamassasta. Raju leikkaus saa aikaan viidakkomaisen piiskapallon, jolloin leikkaus riistäytyy käsistä.

6
Pensaista poistetaan yleensä kokonaisia oksia maanrajaa myöten. Kun uudet versot kasvavat suoraan juuresta, syntyy niistä vahvoja. Unohda siis tapit tässäkin tapauksessa. Jätä marjapensaisiin nuoria piiskoja ja kymmenkunta tuottoisaa sato-oksaa. Rajua alasleikkausta kestäviä koristepensaita ovat esimerkiksi monet angervot, pensashanhikit, kuusamat, tuoksuvattu, jasmikkeet ja heidet. Leikkauksessa yleensä menetetään tulevan kesän kukinta. Levitä leikattujen pensaiden ympärille tuoretta, ravinteikasta multaa.

Jaa artikkeli