Euroopan rakennusperintöpäivien teemana ovat tänä vuonna puistot ja puutarhat. Teeman kunniaksi Suomen Kotiseutuliitto on julkaissut kirjan suomalaisista puistoista ja puutarhoista. Maalaispuutarhojen keittiötarhoista ja ylhäisön puutarhapaviljongeista voi lukea mukavasti oman tietokoneen välityksellä, sillä kirja on kokonaisuudessaan ladattavissa kotikoneelle.

Puistot ja puutarhat – Suomalainen puutarhaperinne on kattava teos, joka koostuu 17 asiantuntijan kirjoittamista, itsenäisistä artikkeleista. Mukana on tiedettä ja historiaa, mutta kirjasta löytää myös kevyempää lukemista ja hauskoja yksityiskohtia menneiltä vuosilta. Kirja täydentää hienosti puutarhurin kirjahyllyä, sillä vastaavia, harrastajaakin ilahduttavia teoksia suomalaisen puutarhan historiasta ei juuri aikaisemmin ole julkaistu.

Kirjan parhaimpaan antiin kuuluu kirjallisuuden professori Hannes Sihvon katsaus puutarhakulttuurin leviämiseen. Siinä hän kuvailee, kuinka kasvien käyttö vähitellen laajeni ryytimaiden ulkopuolelle ja luostareihin.

Koristekasvien viljelyn yleistymistä Sihvon mukaan hidasti Suomessa se, että puhdasoppisuuden innoittaman papiston koko tarmo kului satoja vuosia noituuden ja taikauskon hävittämisessä. Kuitenkin tiedetään, että jo 1700 –luvulla kasvoi sitruunapuu komeasti Mynämäen pappilassa, joskin se myöhemmin kuivui hoidon puutteeseen.

Mukavia tietopaloja tarjoavat myös esimerkiksi Silja Konsan esittelemä Viron puistoperinne ja Eeva Ruoffin artikkeli maalaispuutarhojen kehityksestä. Kirjan tekijöihin lukeutuvat myös mm. botanisti MMM Pentti Alanko, maisema-arkkitehdit Maija Rautamäki, Camilla Rosengren ja Maunu Häyrynen sekä MMT Erja Rappe, joka tarkastelee viheralueiden merkitystä ihmisen hyvinvoinnille.

Sivuja kirjassa on 146, ja vaikka sivut ovat tekstivoittoisia, on mukana myös historiallisia valokuvia ja kuvia puistojen yksityiskohdista.

Kirjan julkaisija on Suomen Kotiseutuliitto ja sen nettiversioon voi tutustua osoitteessa www.ymparisto.fi/erp

Jaa artikkeli