Kotimaiset Kasvikset ry on julkaissut uuden Kasvistaseen eli arvion kasvisten kulutuksesta vuonna 2003. Kotimaisten Kasvisten projektivastaava MARI SAVO-LAUKKARISEN mukaan kasvisten kulutus on pääosin samanlaista kuin viime vuonna ja muutokset ovat pieniä. Tosin kaalien, erityisesti valkokaalin ja kiinankaalin, kulutus on laskenut jo vuosia.

Kasvistase sisältää kulutusarvion tuoreille vihanneksille, perunalle ja sienille. Tuotekohtaiset kulutusluvut on laskettu A.C.Nielsenin kotitalouspaneeliin pohjautuen.

Vihannesten kulutus lisääntyy

Useiden eri tutkimusten mukaan vihannesten kulutus on lisääntynyt. Maa- ja metsätalousministeriön Tietopalvelukeskus Tike:n tekemän ravintotaseen mukaan vihannesten kulutus on kaksinkertaistunut neljässäkymmenessä vuodessa (1960 – 2000). Sen jälkeen kulutuksen kasvu on tasaantunut.

Perunan kulutuksen on sen sijaan havaittu vähentyneen vuosikymmenien kuluessa. Kuitenkin perunan kulutus on viimeisten kymmenen vuoden aikana tasaantunut. Savo-Laukkarisen mukaan erityisesti nuoren kaupunkilaisväestön keskuudessa perunoiden kulutus on vähentynyt. (Finfood)

Kasvistase löytyy internetistä Kasvistase 2003

Jaa artikkeli