Syyskuussa istutetut sipulit näyttävät olevan varsinaisia joulun kukkia. Syksyn mittaan päiväkirjassa on ehditty raportoida sipulien eri asteisesta kehityksestä ja pelätty vuoroin sitä, kukkivatko hyasintit liian varhain vai liian myöhään. Nyt sipulikaverukset ovat vihdoin kasvaneet nupullisiin mittoihin. Aivan oikeaan aikaan.

Molempien hyasinttien lehtikääröistä on vihdoin paljastunut esiin kukkanuppuja. Eriaikainen kehityskin näyttäisi viime hetkillä tasoittuneen niin, että molemmat kukat taitavat olla parhaimmillaan jouluviikolla. Isosiskon asemassa on suurikokoisempi valkoinen sipuli, joka kehittyi violettia sipulia ennen, mutta nuppujen ilmestymiseen molemmilta sipuleilta kului yhtä pitkä aika. Vielä ei kuitenkaan tiedetä, minkä värinen kukka violetista sipulista putkahtaa. Vihreiden myttyjen sisältä saattaa yhtä hyvin paljastua sinistä kuin vaaleanpunaista.

Kukkakaupoissa hyasintteja myydään monissa eri kehitysasteissa. Viisas kuluttaja valitsee nupullisen kasvin, sillä kukkien avautumisen jälkeen hyasintin elinkaari on lyhyt. Pikaisesti jouluista tuoksua kaipaava valitsee kaupan hyllyltä nimenomaan reilusti auenneen kukan.

Avautuneenakin kukka kestää kauniina useita päiviä, kun sitä muistaa kastella niukasti ja kukinnon tukee heti kotiin päästyä. Tueksi käy hyvin puinen grillivarrastikku tai vaikkapa sukkapuikko, jonka voi surutta tuikata sipulin kyljen läpi heti kukkavarren vierestä. Matalissa ja ahtaissa istutusastioissa on multaa harvoin niin paljon, että se yksin antaisi tukikepille tarvittavan perustan.

Hyasinttiprojekti huipentuu ensi viikkoon, jolloin itse hyödetyt kukat sijoitetaan toimituksen joulupöytään.

Jaa artikkeli