Lähes kaikki huonekasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Luonnonvalon hyödyntämiseksi huonekasvit kannattaa sijoittaa valoisimmalle ikkunalle ja siirtää verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun.

Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä joko pyyhkimällä kostealla sienellä tai suihkuttamalla lehdistö säännöllisesti. Kasvien suihkutus vähentää myös tuholaisten esiintymistä.

Huonekasvien viihtyvyyttä voidaan parantaa kasvivalolla. Lisävaloa annetaan niin, että kasveilla on vähintään kaksitoista tuntia vuorokaudessa valoisaa aikaa. Vähän lämpöä ja runsaasti valoa tuottavat loisteputket ja elohopealamput sopivat kasveille parhaiten. Valaisin asennetaan mahdollisimman lähelle kasveja, kuitenkin siten, ettei lampusta säteilevä lämpö kuumenna kasvien lehtiä.

Patterista nouseva lämmin ilma ja ikkunasta tuleva kylmä virtaus aiheuttavat vetoa, josta useimmat huonekasvit kärsivät. Jos ikkunalauta on kylmä ja multa märkää, juuret eivät pysty toimimaan kunnolla vaan kasvi saattaa kuolla. Yleisin hoitovirhe talvella onkin liikakastelu. Ennen kastelua multaa voi tunnustella parin sentin syvyydestä tai kokeilla ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.

Kostuta huoneilmaa

Kuiva huoneilma on meidän oloissamme huonekasvien hyvinvoinnin kannalta yksi suurimpia ongelmia. Kuiva ja lämmin ilma saa kasvien lehdenkärjet ruskettumaan ja kehrääjäpunkit ja ripsiäiset lisääntymään.

Useimmat huonekasvimme ovat kotoisin trooppisista sademetsistä, missä luonnollinen ilmankosteus on suuri. Normaalisti sisätilojen ilmankosteus on talvella lämmityksestä riippuen 30 – 40 prosenttia, kun kasveille sopiva kosteus olisi 60 – 80 prosenttia.

Huonekasvit kannattaa koota ryhmäksi, jolloin niitä ympäröi pienilmasto, joka on parempi kuin yksittäisten kasvien ympärillä. Ilmankostuttimella ja päivittäisillä lehvästösuihkutuksilla voidaan myös parantaa kuivaa huoneilmaa.

Virkisteeksi merilevää

Kasvien lannoitus lopetetaan vuoden pimeimmäksi ajaksi. Lannoituksen sijaan kasveille voi antaa merileväuutetta, joka tasapainottaa kasvien ravinteidenottoa ja lisää niiden elinvoimaisuutta. Poikkeus ovat talvella kukkivat kasvit, kuten syklaamit ja joulukaktukset, joiden lannoitusta jatketaan kukinnan ajan. Niiden lannoitukseen voi käyttää kasteluveteen sekoitettavaa ravinnenestettä tai multaan työnnettäviä ravinnepuikkoja.

Jaa artikkeli