Maanantaiaamuna Itä-Uudellamaalla koettiin syystalven ensimmäinen lumisade. Ilma muuttui hetkessä talvisen pyryiseksi, joskin kosteassa maassa lumi suli nopeasti. Lunta on tänään satanut koko etelärannikolla, ja maa on paikoin edelleen valkea. Piikkiössä MTT:n (Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus) havaintoasemalla lumipeitteen paksuudeksi mitattiin 10 senttimetriä.

Ilmatieteenlaitoksen ennusteiden mukaan sää kylmenee lähipäivinä huomattavasti. Kun yölämpötilat laskevat selvästi pakkasen puolelle, ja päivällä kieputaan nollan asteen tietämissä, on pihalla tarkastuskierroksen aika.

Istutus- ja haravointityöt ovat armotta ohi, kun maa on ehtinyt jäätyä. Vielä ehtii tarkastaa, että pihan käytetyimmät alueet jäävät siistiin kuntoon. Pysyvän lumipeitteen tuloon voi Etelä-Suomessa kulua viikkoja, joten pienellä vaivalla saa taattua edustavan ilmeen koko alkutalveksi. Kerää pois lojumaan jääneet kastelukannut, lapiot, tukikepit ja lasten lelut. Jonakin lämpimänä iltapäivänä ehtii vielä sitaista köynnökselle talvipeitteen ja haravoida suurimmat lehdet ja roskat syrjemmälle.

Tärkeimpiä viime hetken tarkastuksia on katsoa, että ruohonleikkurit ja pihan muut koneet sekä suihkulähteiden pumput on korjattu sisään. Pihan vesialtaiden syyshuoltoon löytyy valmistajalta yleensä tarkat ohjeet, mutta ainakin matalat, alle metrin syvyiset altaat on talveksi varminta tyhjentää. Koreissa kasvavat lumpeet ja vesikasvit viettävät talven kellarissa.

Katso myös, että pihavajan nurkalla ei loju kasteluletkuja, ja että vesisaavit rännien alta on kumottu ja siirretty talviteloille. Myöskään kaikki koristeruukut eivät kestä jäätymistä, vaan voivat talvella lämpötilan vaihdellessa haljeta. Kasvihuoneen tuuletusluukut ja ovet suljetaan. Siellä kasvavat, monivuotiset viiniköynnökset ja karhunvatut lasketaan talveksi huoneen lattialle ja voidaan lisäksi peittää huovalla tai styroks-levyillä.

Tekemistä pihalta löytää vielä maan jäätymisen jälkeen. Silloin suojataan esimerkiksi ryhmäruusut ja muut arat kasvit (Ohjeita suojaukseen löydät aiemmista päiväkirjan merkinnöistä). Jänissuojia voi hedelmäpuihin viritellä hyvin vielä lumen tulon jälkeen.

Jaa artikkeli