Uudet, taimien kasvatuksessa ja istutuksessa käytettävät turvesekoitukset ovat tehneet monesta haastavana pidetystä kasvista helppohoitoisen. Yksi vaateliaista kaunottarista on atsalea, jonka hoidossa olennaista on tasainen kosteus. Luonnossa atsalea kasvaa Himalajan ja Japanin vuoristoseuduilla. Siellä sateet takaavat sille tasaisen kosteuden, mutta jyrkkien rinteiden ansiosta vesi ei koskaan jää seisomaan kasvin juurelle.

Nykyisin vaateliaille kasveille käytetään niiden vaatimusten mukaisesti räätälöityä turvetta. Turpeeseen voidaan sekoittaa erityisiä kastelukiteitä, jotka parantavat kasvualustan kosteudenpidätyskykyä. Puhdas turve on kasvualustana vaikea, sillä kuivuttuaan sen uudelleenkostuttaminen on hidasta ja johtaa helposti liialliseen märkyyteen. Vain harva kasvi sietää kosteuden rajua vaihtelua. Helppohoitoisina pidetyt kasvit sietävät sitä yllättävän pitkään, mutta kuivuuden ja tulvan vuorottelu tekee niidenkin kasvusta kituliasta.

Moderni turvealusta sitoo kosteutta ja tekee kasvien kotihoidosta helppoa. Sitä käytetään yleisesti esimerkiksi atsalean taimikasvatuksessa.

Atsalean hoito

Sijoita atsalea valoisalle paikalle, sillä nuput tarvitsevat avautuakseen runsaasti valoa. Liian hämärässä kasvi saattaa pudottaa nuppunsa, ja kasvattaa pelkästään kauniin vihreää lehvästöä. Alhaalta tuleva kuumuus kuivattaa juuristoa, joten vältä sijoittamasta kasvia suoraan lämpöpatterin yläpuolelle. Siten pääset helpommalla kastelussa.

Kastele säännöllisesti. Helpoin tapa saada atsalea menestymään on antaa sille tiraus vettä joka päivä. Puolikas kahvikupillinen vettä (1-1,5 desilitraa) joka aamu pitää atsaleasi pirteänä ja kukkivana. Kun vettä antaa kerralla maltillisesti, se ei jää seisomaan kasvin aluslautaselle tai koristeruukkuun. Mitä lämpimämmässä atsalea kasvaa, sen suurempi on veden tarve. Kukinta-aikana veteen ei tarvitse sekoittaa lannoitetta.

Jos atsalea kaikesta huolimatta pääsee kuivahtamaan, voi kokeilla sen kylvettämistä. Täytä pesuvati puolilleen kädenlämpöisellä vedellä ja upota ruukku yläreunaa myöten veteen. Anna kasvin imeä kosteutta puoli tuntia ja nosta se kuivumaan niin, että ylimääräinen vesi pääsee juoksemaan pois ruukun pohjasta.

Jaa artikkeli