Aika kuluu nopeammin kuin uskoisi. Hyasinttien kukintaan ei enää ole montaa viikkoa. Nyt molemmissa Oma Pihan hyasinteissa on näkyvillä valkoinen nenä, jonka sisällä kasvaa tuoksuva kukkavana. Valkoinen hyasintti saattaa ehtiä kukkaan jo pikkujouluksi.

Viime viikolla uutta kasvua näkyi jo toisessa hyasinttipäiväkirjan sipuleista. Nyt myös violetin sipulin kärjestä voi erottaa kalpean lehtisupun, jolla on korkeutta vasta muutama millimetri. Tästä eteenpäin voidaankin seurata vauhdilla etenevää lehtikäärön kasvua. Juurten määrä tuskin enää merkittävästi kasvaa.

Kasvusta huolimatta hyasintteja ei vielä nosteta valoon. Ne saavat olla viileässä ja pimeässä siihen saakka, kunnes nuppu on kokonaan noussut sipulista. Jos sipulit nostaa huoneenlämpöön liian varhain, saattaa kukka aueta puoliksi sipulin sisällä ennen kuin varsi ehtii kasvaa korkeutta.

Kukinnan ajoitusta voidaan lämpötilan avulla säädellä jopa usealla viikolla. Viileässä kukinnon kasvu ja lehtien avautuminen lähes pysähtyvät. Pituuskasvua voi huoneenlämmössäkin säädellä valon määrällä. Jos kukkavarsi uhkaa jäädä liian lyhyeksi, voi lehtikäärön päälle kietaista pienen pahvihupun. Pimeässä kukka kasvaa pituutta, mutta ei avaudu.

Jaa artikkeli