Hyasinttien hyödössä on meneillään kiivas juurtumisvaihe. Juuret venyivät viikossa pituutta lähes nelinkertaisesti verrattuna ensimmäisten kahden viikon aikana tapahtuneeseen kasvuun. Valkoinen hyasintti otti violettiin sipuliin verrattuna kehityksessä selkeän johtoaseman.

Porraskäytävä osoittautui hyväksi hyötöpaikaksi ja näillä näkymin hyasinttien annetaan kasvaa siellä joulukuulle saakka. Lämpötila vaihtelee sielläkin toki hieman ulkoilman lämpötilan mukaan, mutta on viime päivinä pysytellyt hieman kymmenen asteen yläpuolella. Syksyn viilenemisen myötä se saisi laskea aavistuksen, sillä juurtumisen aikana kukka-aihe kehittyy lopullisesti. Kun kukinto joulun alla kasvaa näkyville, ei sen kokoon tai kellojen määrään enää voi vaikuttaa. Hyasinttien hyötö onnistuisi hieman viileämmässäkin, mutta tällöin niiden kasvu viivästyisi ja ne eivät ehkä ehtisi kukkaan jouluksi.

Hyasintteja on meillä tottunut näkemään vain jouluisin, mutta Keski-Euroopassa niitä kasvatetaan runsaasti myös puutarhassa. Meilläkin hyasintin sipulit saattavat lämpimillä paikoilla menestyä talven yli, jolloin ne kukkivat toukokuussa kilpaa tulppaanien kanssa. Vaaleanpunainen on jouluhyasinttien suosituin väri, mutta hyasinttien väriskaala pitää sisällään yllättäviäkin sävyjä. Pihalle istutettavien sipulien kukinto voi väriltään yhtä hyvin aprikoosi tai kirkkaan punainen. Hyasintin istuttamista pihalle ehtii kokeilemaan vielä ainakin maan eteläosissa. Tällöin ostetaan käsittelemättömiä sipuleita, joita näihin aikoihin saa pihamyymälöistä alennettuun hintaan.

Seuraavan kerran sipuleiden kuulumisista raportoidaan jälleen viikon kuluttua.

Jaa artikkeli