Syksyn myöhäisimmätkin omenat ovat kypsyneet punaposkisiksi. Sateisista säistä ei myöhään kypsyville lajikkeille koitunut haittaa. Päinvastoin omenat kasvoivat kosteassa ja viileässä säässä kookkaiksi ja mehukkaiksi. Ammattiviljelmiltä saadaan tänä vuonna hieman normaalia pienempi omenasato, sillä toukokuiset hallat haittasivat omenoiden kukintaa. Talviomenoiden satomäärä on silti noin 1,2 miljoonaa kiloa, josta riittää rouskutettavaa moniksi viikoiksi. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että talvikauden ykköslajike on aromikas Lobo.

Kevään hallat häiritsivät omenoiden kukintaa, mutta omenalajikkeidenkin välillä on eroja.
– Hallat eivät puraisseet talvilajikkeisiin yhtä pahasti kuin aikaisemmin kukkineisiin kesä- ja syyslajikkeisiin, kertoo Hedelmän.- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo. Kotimaisia talviomenoita riittää kauppojen myyntitiskeissä marraskuulle asti.

Kotona omenat säilyvät varmimmin kellarissa. Jokainen hedelmä kannattaa kietaista erikseen sanomalehtipaperiin. Kolhut ja naarmut kuoressa heikentävät omenien säilymistä, joten varastoitavat omenat poimitaan hellävaraisesti. Yksittäispakattuina oman pihan omenat voivat säilyä jouluun saakka. Sikin sokin laatikkoon heitellyissä omenoissa taudinaiheuttajat tarttuvat herkästi kolhusta ja omenasta toiseen.

Aromikas Lobo edelleen talven ykkönen

Kuten monina aikaisempinakin vuosina, on viljelymääriltään suurin talviomenalajike edelleen Lobo. Lobo on ollut myöhäisten lajikkeiden suosikki niin ammattiviljelmillä kuin kotipihoilla, mutta Hedelmän- ja Marjanviljelijöiden liiton mukaan tilanne saattaa lähivuosina muuttua. Lobo on saamassa rinnalleen maukkaita ja taudinkestäviä kilpailijoita.

-Aroma- ja Amorosa-lajikkeita on viime vuosina istutettu ammattiviljelmille melkoisesti, arvioi Hannu Salo. Uudet lajikkeet ovat happoisia ja mehukkaita ja sopivat suomalaiseen makuun. Aroma on väritykseltään kellertävä, Amorosa on sen punaisempi muunnos. Molemmat kasvavat perinteistä Loboa suuremmiksi. Maukkaiden omenoiden lisäksi uudet lajikkeet ovat taudinkestäviä.

Jaa artikkeli