Toimitukseen on tullut runsaasti kyselyjä kukkasipulien istutuksesta. Mitä tehdä, kun ensilumi satoi jo, mutta ensi kevään krookukset ja tulppaanit eivät vielä ole päässeet maahan? Sipulien istuttajalla ei kuitenkaan vielä ole hätää. Sipuleita ja mukuloita voi kaivaa maahan roudan tuloon saakka.

Lämpötila on viime öinä laskenut koko maassa reippaasti pakkasen puolelle. Lähipäivinä sää taitaa jälleen lämmetä. Joka tapauksessa roudan tuloon ja maan jäätymiseen kuluu Keski-Suomen korkeudellakin vielä viikkoja. Sipuleita voi kairata maahan niin kauan, kun lapion saa multaan upotettua. Syksyllä itse maa säilyy sulana, vaikka sen päälle aika-ajoin sataisi ohut lumihuntu. Vaikka kasvukausi onkin tältä kesältä loppunut, on lokakuu mitä parhainta istutusaikaa. Etelä-Suomessa maa saattaa pysyä sulana vielä marraskuussa.

Sipulit eivät kärsi myöhäisestä istutusajasta, joskin ne saattavat kukkia seuraavana keväänä hieman aikaisemmin istutettuja sipuleita myöhempään. Sen sijaan puolen vuoden säilytys huoneenlämmössä on niille pahasta. Kannattaakin laittaa lämmintä päälle ja kaivaa sipulit säitä uhmaten maahan.

Juurtumista voi edistää levittämällä istutuksen suojaksi syksyn lehtiä, jolloin maan jäätyminen pitkittyy ja juurien kasvulle jää enemmän aikaa. Piloille sipulit eivät maassa mene, kunhan ne muistaa istuttaa oikeaan syvyyteen. Liian pintaan istutetut sipulit voivat paleltua riippumatta siitä, onko ne istutettu syyskuun alussa vai marraskuussa. Sipulit on istutettu oikeaan syvyyteen, kun niiden päälle tulee 2-3 kertaa sipulin korkeuden verran multaa.

Jos esimerkiksi kesämökille ei enää tänä syksynä mennä, voi sipulit istuttaa ensimmäiseksi talveksi ruukkuihin ja talvettaa ne viileässä kellarissa tai autotallissa. Mullasta keväällä pilkistävät lehtikääröt ovat yhtä lumoavia, kasvoivat ne sitten ruusupenkissä tai kukkaruukussa. Ruukkuistutukset puhkeavat kukkaan, kunhan sipuliruukkuja muistaa talven aikana käydä kastelemassa. Syksyn parhaat sipulivinkit voi lukea Oma Piha –lehden nettisivuilla 15.9. julkaistusta artikkelista.

Jaa artikkeli