Puolukasta ja sienistä on tänä vuonna saatu keskinkertaisia satoja. Sateinen kesä on sopinut etenkin kanttarelleille ja suppilovahveroille, joista saadaan hyvä sato. Puolukoiden määrä vaihtelee metsästä riippuen, ja pienelläkin alueella voi marjojen määrissä olla suuria eroja.

Metsäntutkimuslaitoksen satotutkimuksen mukaan sienisato on tänä syksynä ollut keskinkertainen. Kokeneet sieniharrastajat ovat voineet iloita siitä, että sienien kirjo on ollut suurta, ja metsäretkeltä on voinut saada saaliiksi runsaasti eri lajeja. Kaikkien lajien satomäärät eivät kuitenkaan ole olleet viime vuosien tasoisia. Esimerkiksi herkkutatteja on tänä vuonna saatu vain vähän, sillä sienirihmastolta vie aikaa tointua viime vuoden suuresta sadosta. Pieneen satoon ovat jääneet myös monet haperoista.

Satokausi jatkuu edelleen etenkin suppilovahveroiden osalta. Niiden itiöemiä kasvaa maasta vielä ensimmäisten pakkasjaksojen jälkeen. Säiden kylmenemisestä riippuen on mahdollista löytää vielä muutama kanttarellikin. Metsäntutkimuslaitokselta kerrotaan, että kanttarelleista on tänä vuonna saatu suurin sato vuosiin.

Puolukoiden määrässä on suuria eroja eri metsiköiden välillä. Puolukkasadon suuruuteen vaikuttaa pölytyksen onnistuminen. Jos sää kukinta-aikaan oli sateinen ja viileä, oli liikkeellä vain vähän pölyttäviä hyönteisiä. Puolukan sadossa ei tyypillisesti ole yhtä suuria heilahteluja kuin mustikalla, jonka kukintaan myöhäiset keväthallat saattavat vaikuttaa. Mustikkaa myöhemmin kukkivan puolukan kukinta-aikaan ei pakkasia enää esiinny.

Jaa artikkeli