Harjavallassa asuvan Pirkko-Liisa Kallionpään kodissa saatiin reilu viikko sitten nauttia huumaavasta näytelmästä, kun suuri yön kuningatar puhkesi kukkaan. Pirkko-Liisa lähetti toimitukseen joukon näyttäviä kuvia ja oheisen tervehdyksen:

”Seurasimme vieraittemme kanssa miten yön kuningatar avasi komeat kukkansakukoistamaan nimensä mukaisesti yhdeksi yöksi. Kukat levittivät voimakkaanvaniljaisen tuoksun koko huoneeseen. Kukkia oli 22 ja kaikki avautuivat yhtäaikaa.”

Onnea komean kasvin kukittajalle hivenen kateelliselta toimituksen väeltä!

Yön kuningatarten hoito

Ikkunalaudoilla kasvaa itse asiassa useampia yön kuningattariksi kutsuttuja kaktuksia, jotka kuuluvat eri kasvisukuihin. Yhteistä niille ovat valkoiset, yhden yön ajan kukoistavat kukat. Näissä kuvissa näkyvä kaktus on viralliselta nimeltään tuoksulehtikaktus (Epiphyllum oxypetalum). Se on piikitön, ja kasvin litistyneet varret näyttävät erehdyttävästi lehdiltä. Kukinnaltaan laji on lähes identtinen alkuperäisen yön kuningattaren kanssa, jonka lajinimi puolestaan on Selenicereus grandiflorus. Tällä kaktuksella varret näyttävät lehtien sijaan pitkulaisilta, piikkisiltä pötköiltä. Edellä mainittujen lajien lisäksi on olemassa myös yön prinsessa –niminen kaktus (Selenicereus pteranthus), joka muistuttaa piikkeineen ja pitkulaisine varsineen alkuperäistä yön kuningatarta, mutta jonka kukat eivät tuoksu.

Kukinnaltaan kaikki kolme kaunotarta muistuttavat niin paljon toisiaan, että viralliset lajinimet menevät helposti sekaisin. Kukka on valkoinen ja voi halkaisijaltaan olla jopa 25 senttimetriä. Kukat avautuvat samanaikaisesti ja kestävät vain yhden, taianomaisen yön. Aamulla ne ovat jo lakastuneet. Kasvien kukittaminen on taitolaji, joten kukkaan puhjenneen kaktuksen omistaja voi syystä olla tyytyväinen.

Yön kuningattaret ja prinsessat menestyvät normaalissa huoneilmassa aurinkoisella ikkunalaudalla hiekansekaisessa, hyvin vettä läpäisevässä mullassa. Ne viihtyvät ennemmin liian pienessä kuin liian suuressa ruukussa. Kesällä kasveja kastellaan laimealla lannoiteliuoksella noin kerran viikossa. Pintamulta saa kasteluiden välillä kuivahtaa. Talvella kaktukset saavat mieluiten kasvaa hieman viileämmässä, noin 10-15 asteessa, jolloin niille annetaan vähemmän ravinteita ja niukemmin vettä. Kaktuksia voi lisätä itse ottamalla niistä keväällä noin vaaksan mittaisia pistokkaita, joiden annetaan kuivua viikon verran sellaisinaan ennen multaan pistämistä.

Jaa artikkeli