Farmari Suomen Maatalousnäyttely alkaa huomenna torstaina Mikkelissä. Nelipäiväinen näyttely Mikkelin raviradan alueella on vuoden suurin kotimainen maatalousalan tapahtuma. Pääosissa ovat suomalainen ruoka, maatalouden osaaminen sekä vireä ja elinvoimainen maaseutuyrittäjyys. Näyttelyyn odotetaan 85 000 kävijää. Varsinaisen näyttelyn lisäksi avoinna on 23 retkikohdetta Itä-Suomesta.

Farmarin kotieläinosastolla näkee maatilan asukkeja lypsylehmistä alpakoihin ja työnäytöksissä tutustutaan hevosenkengän taontaan sekä robottilypsyyn. Jännitystä tarjoavat esimerkiksi lypsyjakkaran heittokilpailu ja mittelö vahvimman farmarin tittelistä. Torstaina aamupäivällä luonnonvara-alan hallinnon ulko-osastolla voi tavata ministeri JUHA KORKEAOJAN.

Piispan marja- ja hedelmätarha on paikallinen retkeilykohde Mikkelin Murtolassa. Maritta ja Matti Piispan tilalla on tuotettu v. 1999 alkaen marjoja noin 3 ha:lla ja hedelmiä noin 1,5 ha:lla. Viljelyssä käytetään tavanomaisia viljelymenetelmiä. Tuotteet markkinoidaan pääasiassa lähialueelle suoraan tilalta tai alueen muille yrittäjille ja yhteisöasiakkaille. Ajo-ohje Piispalle on: Mikkelistä 5-tietä Kuopioon päin 15 km, vasemmalle Särkimäentietä 2,7 km, oikealla tila.

Toinen puutarhakohde on Mönkkösen marjatila Leppävirralla. Tilalla on mahdollisuus tutustua pienviljelystilaan, jossa päätuotantosuunta on marjanviljely: mansikkaa 2 ha ja vadelmaa 0,5 ha. Maatalouden sivuelinkeinona tarhataan mehiläisiä, joita talvehtii 50 yhdyskuntaa. Lisäksi tilalta käsin toimii etätyönä oma kielenkäännöstoimisto (AM-käännöspalvelu, venäjä, englanti, suomi). Marjat markkinoidaan pääasiallisesti paikallisen viljelijäosuuskunnan kautta ympäri Suomea, sekä itsepoimintana että suoramarkkinointina suoraan tilalta. Hunajaa myydään kotona, paikkakunnan liikkeessä ja valtakunnalliselle pakkaajalle.

Ajo-ohje Mönkköselle on: 5-tieltä Leppävirralta Heinävedentietä 500 m, vasemmalle Petäjämäentietä 1 km ja vasemmalle Uitukanharjuntietä 300 m.

Ristiinassa oleva retkikohde on Haaran Luomutila. Tilalla on luomumansikkaa 2 ha ja -herukkaa 2 ha. Tila on usean vuoden ajan ollut MTT Karilan ja Jokioisten tutkimushankkeessa mukana. Tuotteiden markkinointi tapahtuu suoramyyntinä, Mikkelin torilla ja jatkojalostukseen. Yrittäjistä Ulla Korhonen on tilalla päätoimisesti ja Pertti Korhonen päivätyön ohella.

Ajo-ohje Haaran tilalle on: Mikkelistä tietä nro 13 Lappeenranta/Kouvola suuntaan 20 km, oikealle Hietasentietä 1 km, vasemmalle pihaan.

Kotipuutarhureita kiinnostava kohde on Suomen Kivikeskus, joka sijaitsee Pohjois-Karjalassa Juukassa. Suomen Kivikeskus tarjoaa elämyksiä kiven kiehtovasta maailmasta. Moderneissa tiloissa voi tutustua kiveen tieteen, taiteen ja rakentamisen näkökulmista: Geotietokeskus – seitsemän näkökulmaa kiveen; vuolukivisiä taide-esineitä ympäri maailmaa; vaihtuvat taidenäyttelyt; designkoruja, keramiikkaa ja vuolukivisiä kaiuttimia; kivipuisto; auditorio ja ATK-luokka; luonnonkiven testauslaboratorio; vieressä kahvila-ravintola Sinikko ja Tulikivi-uunien myyntinäyttely.

Ajo-ohje Kivikeskukseen on: Valtatie 6:n varrella Joensuusta pohjoiseen 75 km ja Juuasta etelään 13 km.

Retkikohteiden aukioloissa on rajoituksia. Joihinkin on myös pääsymaksu. Lisätietoa www.farmarit.net

Jaa artikkeli