Hiilihydraatteja ei ole syytä unohtaa laihduttajankaan ruokavaliossa, valtion ravitsemusneuvottelukunta muistuttaa. Päinvastoin, kuitupitoiset viljatuotteet, peruna, kasvikset, juurekset, hedelmät ja marjat kuuluvat terveelliseen ruokavalioon.

Muodissa olevat vähähiilihydraattiset ruokavaliot voivat pitkään noudatettuina olla haitallisia, eikä niillä usein saada pysyviä laihdutustuloksia. Näiden ruokavalioiden turvallisuudesta ja tehosta on tieteellistä näyttöä hyvin niukasti, neuvottelukunta muistuttaa. Dieettien teho perustuu energian saannin vähentymiseen ja nesteen poistumiseen kehosta.

Vähähiilihydraattisista ruokavalioista saa helposti liikaa kovaa rasvaa. Tämä taas lisää sydän- ja verisuonisairauksien vaaraa. Lisäksi nämä dieetit ovat yleensä yksipuolisia ja ravintosisällöltään puutteellisia.

Ei muutoksia suosituksiin

Perinteiset ravitsemussuositukset ovat edelleen vankasti voimassa. Niin laihduttajille kuin normaalipainoisillekin suositeltavassa ruokavaliossa on rasvaa 25 – 35 prosenttia, hiilihydraatteja 50 – 60 prosenttia ja proteiineja 10 – 20 prosenttia energiansaannista sekä riittävästi ravintokuitua ja muita ravintoaineita.

Laihduttaja voi korvata osan rasvoja ja kuiduttomia hiilihydraatteja proteiinilla, joka on tunnettu kylläisyyden lisääjä.

Peruna pois pannasta

Verensokerivastetta mittaava glykeeminen indeksi (GI) kertoo lähinnä vain elintarvikkeen kuitupitoisuudesta. Monet pienen GI:n omaavat elintarvikkeet ovat kuitupitoisia.

Koko aterian GI:llä on enemmän merkitystä kuin yksittäisellä ruoka-aineella, ravitsemusneuvottelukunta huomauttaa. Siten perunaakin voi korkeasta glykeemisestä indeksistä huolimatta popsia muun ruuan ohella huoletta. Peruna on lisäksi kevyttä herkkua esimerkiksi pastaan ja riisiin verrattuna.

Jaa artikkeli