Viikonloppuna järjestettiin monilla paikkakunnilla tempauksia valtakunnallisten Puutarhapäivien tiimoilta. Tänä vuonna Puutarhaliiton lanseeraamaa tapahtumaa vietettiin teemalla ”Puutarhan lumoa”. Viileä sää ei näyttänyt ainakaan pääkaupunkiseudulla haittaavan viherpeukaloiden kesän odotusta. Tapahtumat keräsivät odotetusti väkeä ja puutarhamyymälöissä kesäkukkien myynti lähestyy huippuaan.

Gardenia –luontokeskuksen kevättapahtumassa Helsingissä syntyi pihalle turveharkoista kolmessa tunnissa komea valtaistuin. Valtaistuimen rakentamiseen tarvittiin 110 turveharkkoa, tukikeppejä, vettä ja sammalsilppua, jonka ansiosta tuoliin pitäisi syntyä nopeasti vihreän samettinen pinta. -Tuolin alimmat kerrokset ladottiin paikoilleen sellaisinaan, mutta selkänojan sisään on piilotettu tukikeppejä, jotka kiinnittävät harkot pysyvästi paikoilleen. Nyt on tärkeää saada turve kostumaan kunnolla, jotta sammal lähtee kasvamaan, luontokoulunopettaja Nina Trontti opasti kastellessaan tuolia pienellä vihreällä kannulla.

Sammaltuolin lisäksi Gardeniassa saattoi tutustua kompostointiin ja seurata, kun tutut vihannekset ja hedelmät muuttuivat taitajan käsissä koristeellisiksi kävyiksi ja kukkasiksi. Nuoremmille tarjolla oli hevosajeluita ja koirien palvelunäytöksiä. Linnunpönttönäyttelyssä tutuiksi tulivat niin tervapääskyn kuin isokoskelon pesäpöntöt.

Puutarhakauden alkamisen huomasi myös monissa puutarhamyymälöissä, joissa kesäkukkien ja taimien äärellä kävi viikonlopun viileydestä huolimatta kova vilske. Toukokuun alun lämpimien säiden houkuttelemina moni on siistinyt parvekkeet ja terassit kesäkuntoon tavallista aikaisemmin. Viime vuosien tapaan suosittuja kasveja ovat suuret, kukkivat amppelit. Petuniat, lobeliat, karjalanneidot ja amppeliverbenat kukkivat jo kilvan myymälöiden telineissä. Kesäkukkien lisäksi myymälöissä on tarjolla runsaasti erilaisia mausteyrttejä sekä esikasvatettuja kesäköynnöksien ja vihannesten taimia.

Jaa artikkeli