Äitienpäivänä annetaan yli miljoona erilaista ruukkukukkaa. Niistä on pitkäaikainen ilo, sillä juhlinnan tauottua ne voi siirtää parvekkeelle tai istuttaa maahan. Korkeat äitienpäiväruusut istutetaan niin, että solmumainen versojen lähtemiskohta eli varttamiskohta tulee kymmenisen senttiä maanpinnan alapuolelle. Miniruusut eivät kestä talvea, mutta ne ovat erinomaisia pikkukukkijoita esimerkiksi parvekelaatikossa tai isommassa astiassa.

Perinteisyys on äitienpäivänä kunniassaan. Monikäyttöinen ruukkuruusu on säilyttänyt asemansa vuosikymmeniä, mutta sen suosikkimalli on vuosien saatossa hieman muuttunut. Pallerokukkaisten Morsdag-lajikkeiden lisäksi äiti saa yhä useammin komean jaloruusun, jonka kukat muistuttavat lähinnä leikkoruusun kukkia. Suurikokoisia ruukkuruusuja on äitienpäivänä liikkeellä noin 300 000 kappaletta. Pienemmät ja värivalikoimaltaan hulppeat miniruukkuruusut ovat lisänneet suosiotaan vuosi vuodelta, ja niitä on liikkeellä noin 700 000 kappaletta tänäkin vuonna.

Muhkeakukkainen ruukkuhortensia tuo tuulahduksia menneiltä vuosikymmeniltä. Se on noussut viime vuosina erityisesti trenditietoisten suosioon. Hortensian perusmuoto on valkoinen, mutta sen kukkien väri saadaan vaihtumaan joko siniseksi tai punaiseksi muuttamalla kasvualustan happamuutta lannoituksen avulla. Ruukkuhortensia viihtyy myös ulkona puutarhassa kesän ajan.

Hortensiat ja atsaleatkin viihtyvät kesän ulkona, mutta vasta hallanvaaran ohituttua. Ne nostetaan sisään ennen ensimmäisiä syyspakkasia. Suuressa suosiossa olevat kellokukat, pelargonit ja muut kesäkukka-amppelit pitävät suojaisesta paikasta ja säännöllisestä lannoituksesta.

Jaa artikkeli