Mehiläiset näyttävät selvinneen talvesta hyvin. Etelä-Suomessa mehiläiset ovat jo käyneet ulkona niin sanotulla puhdistuslennolla pitkän talven jälkeen. Aivan kaikkialla Suomessa pesiä ei vielä ole päästy tutkimaan. Sitä mukaan kun lumikinokset laskevat, kiertävät mehiläishoitajat tarkastamassa mehiläisten ruokavaroja.

Porilainen MATTI RUUSUNEN tarkasti mehiläispesiä viime viikolla. Joukossa oli muutama kovin köykäinen pesä. – Vahvat pesät ovat nyt jo niin kovassa touhussa, että niiltä loppuu ruoka äkkiä, jos ei ole tarkkana, kertoi Ruusunen. Hän aikoo toimittaa pian pesille lisäruokaa.

Mehiläispesässä pitää olla riittävästi ravintoa, jotta aikuiset työmehiläiset pystyvät pitämään pesän tasaisen lämpimänä kennoissa kehittyville toukille.

Pesän emo eli kuningatar laskee kennoihin 1000-2000 noin millin mittaista munaa päivässä. Munasta kehittyy työmehiläinen kolmessa viikossa. Tässä vaiheessa pesän hyvinvoinnista huolehtii vielä syksyllä pesään emon kanssa jääneet 10-15 000 työmehiläistä. Kunnon hunajavaraston keräämiseen tarvitaan vähintään 50 000 työmehiläistä.

Mehiläispesien kevätsiivous

Samalla kun ruokavaroja tarkastetaan, kerätään talven aikana kostuneet ja roskaiset pesäpohjat pois ja sujautetaan puhtaampi tilalle. Mehiläishoitaja tekee kevätsiivouksen, jotta mehiläisille jää enemmän aikaa noutaa tuoretta mettä ja siitepölyä pajusta, pähkinäpensaasta ja lepästä.

Mehiläiset tuottavat hunajaa, mutta ne ovat muullakin tavoin hyödyllisiä. Mehiläispesän lähiympäristössä kukkivat kasvit voivat aina hyvin. Kotipuutarhan marja- ja hedelmäsato paranee mehiläisten suorittaman pölytyksen ansiosta sekä laadultaan että määrältään vähintään 20 prosenttia.

Jaa artikkeli