Kevään ensimmäiset pihamessut käynnistyvät viikonloppuna Helsingin messukeskuksessa. Ensimmäistä kertaa järjestettävillä OmaPiha –messuilla voi löytää vinkkejä mm. oleskelutilan, näkösuojan ja pienen puron rakentamisesta sekä eksoottisen tunnelman luomisesta patsailla ja uusilla kasveilla. Suurelle somistusalueelle on rakennettu ideapihoja, joissa huomiota herättivät avajaispäivänä etenkin puun ja kiven uudet käyttömahdollisuudet.

Pihan suunnitteluun, rakentamiseen ja viihtyisyyteen keskittyvät OmaPiha-messut nähdään nyt ensimmäistä kertaa. Jatkossa OmaPiha vuorottelee Helsingin Messukeskuksessa suosittujen Kevätpuutarha-messujen kanssa. OmaPiha tuo nähtäville pihan rakentamisen raskaampaa puolta, mutta esillä on myös paljon kaunista katsottavaa, koristeita sekä siemeniä, sipuleja ja taimia. Valmiilta mallipihoilta näkee erilaisia toteutuksia erityisesti kiven ja puun käytöstä pihalla.

– Pikkuhiljaa aletaan ymmärtää, että hyvin hoidetulla pihalla on vaikutusta myös kiinteistön arvoon, kertoo Tarja Tupamäki puutarhasuunnitteluun ja –rakentamiseen keskittyvästä Spartum Oy:stä. Spartum vastaa OmaPiha –messujen toisen suuren mallipiha-alueen suunnittelusta. – Piha on luontainen asuintilojen jatke, jonka toimivuudella ja viihtyisyydellä on erittäin suuri vaikutus asukkaiden elämän-laatuun. Oma piha on paikka levolle ja rentoutumiselle, perheen ja ystävien kanssa yhdessäololle sekä harrastuksille. Sen vuoksi pihan viihtyisyyden lisäämiseksi ollaan valmiita uhraamaan hieman rahaakin, tulkitsee Tupamäki.

Pihan rakentamisessa käytetään jatkuvasti entistä korkealaatuisempia ja monipuolisempia materiaaleja. Tästä kertoo esimerkiksi pihakiveysten ja –laatoitusten voimakkaasti kasvanut kysyntä viime vuosina. Pihakiveysten suosiota kasvattaa myös pitkäikäisyys ja helppohoitoisuus. Luonnonkiveä ja erilaisia soramateriaaleja käytetään myös runsaasti aidoissa, tukimuureissa, käytävien päällysteinä, istutusten katteina sekä vesialtaissa. Terasseja, patioita ja pergoloita rakennetaan pihan oleskelualueiksi. Somisteiksi rakennetaan vesiaiheita suihkulähdepatsaineen.

Kasvimaailmassa suositaan nyt kapeakasvuisia ja siten pienillekin tonteille sopivia puita. Erikoisempiakin hedelmäpuita kuten päärynää ollaan valmiita kokeilemaan suomalaisille pihoille. Marjakasveista lakka on uusin viljelytulokas. Maanpeitekasveja käytetään entistä enemmän nurmikon sijasta sekä puiden että pensaiden juuristoalueilla. Kivikkopuutarhat ja siten myös kivikkokasvit ovat myös nyt suosittuja.

Samaan aikaan OmaPiha 04 –messujen kanssa järjestetään myös Oma Koti 04 ja OmaMökki 04, joissa laajempia teemoja ovat omaisuus- ja henkilöturva sekä kodin puhtaanapito. Lauantaina halukkaat voivat osallistua Wood Focucksen järjestämään sisustuskouluun. Vapaa-ajan asumisen OmaMökki-messut nähdään Helsingin Messukeskuksessa nyt neljättä kertaa. Mökkikauteen virittäytymisen voi aloittaa haitaritunnelmissa messujen järvialueella. Samalla voi tutustua myös uuteen kesälajiin, järvihölkkään.OmaPiha messut ovat avoinna tänään perjantaina kello 10-18, lauantaina 3.4. kello 9-18 ja sunnuntaina 4.4. kello 10-17. Sisäänpääsylippu maksaa aikuisilta 12 euroa ja se oikeuttaa samalla pääsyyn myös OmaMökki sekä Oma Koti -messuille.

Jaa artikkeli