Ympäri maailmaa hedelmämehujen ja nektareiden kulutus on viime vuosinakasvanut tasaisesti. Potkua trendille tuo mielikuva kyseisten tuotteidenmyönteisestä vaikutuksesta terveydelle.

Virvoitusjuomateollisuutta analysoivan Canadean mukaanterveellisyysmielikuva säilyy myyntivalttina vielä jonkin aikaa.Mehuteollisuus ei kuitenkaan ole jäänyt lepäämään laakereilleen vaankehittää jatkuvasti uusia tapoja, joilla säilyttää kulutus- ja myyntiluvutkasvu-uralla. Tuotteita tarjotaan yhä eriytyneimmille markkinoille, mikämerkitsee uusia tuoteinnovaatioita sekä uudenlaisia pakkauksia japakkauskokoja.

Yhdysvalloissa suurimmat markkinat

Yhdysvallat on maailman suurin hedelmämehujen ja nektarien markkina-alue,yhteensä siellä kulutetaan näistä tuotteista 35 prosenttia. Eurooppa pitäähallussaan markkina-alueiden kakkossijaa. Vanhalla mantereellahedelmämehuja ja nektareita juodaan eniten pohjoisessa, sillä etelässäsuositaan luonnollisista syistä tuoreita hedelmiä. Asukasta kohdenlaskettuna hedelmämehuja ja nektareita juodaan eniten Kanadassa.

EU-maista hedelmämehuja ja nektareita kulutetaan eniten Saksassa eli noin40 litraa vuodessa henkeä kohti. Seuraavina tulevat Itävalta ja Ruotsi,joissa vuosikulutus on 35,6 litraa. Suomalainen juo hedelmämehuja janektareita vuodessa 35 litraa.

Suomessa on käytetty vuosikymmenten ajan marjoista tehtyjä mehuja. Metsämarjojen ohella herukka on ollut tärkeä raaka-aine. Kotimehustus on kuitenkin käynyt harvinaiseksi. Herukan markkinoinnin vauhdittamiseksi tarvitaankin uusia tapoja.

Jaa artikkeli