Ystävänpäivää vietetään ensi lauantaina. Finfood kehottaa silloin kokkaamaan ja Kotimaiset Kasvikset ry suosittaa kukkaviestiä. Suomessa ystävänpäivän vietto on alkanut 1980-luvun puolivälissä. Vuodesta 1987 ystävänpäivä 14.2. on ollut kalenterissa virallisena juhlapäivänä.

Ystävänpäivän perinne alkaa muinaisesta Roomasta, jossa helmikuun 14.päivää juhlittiin Junon, äitiyden ja avioliiton suojelijan päivää.Englannissa ja Yhdysvalloissa juhlittava St. Valentine¤s Day eli pyhänValentinuksen päivä pohjautuu legendoihin marttyyri Valentinuksesta.Valentinusta pidettiin myös rakastavaisten suojelijana.

Finfoodin tiedottaa, että viikonloppuna kelpaa lyödäkattilat ja pannut yhteen ystävien kanssa. – Rattoisa ilta yhdessä kokaten onparempi lahja kuin kiireellä ostettu turhake. Makoisa lopputulos kruunaamukavan yhdessäolon.

Itse valmistettu ruoka on lahja

– Ruualla on tärkeä tehtävä sosiaalisissa suhteissa. Yhteiset herkuillahöystetyt illanistujaiset sopivatkin hyvin ystävyyden ylistämiseen.Tavaralahjat voi jättää väliin ja antaa sen sijaan ystäville tai perheelleyhteistä aikaa ruuanlaiton ja herkuttelun parissa. Itse valmistettu ateriaon lahja syöjille. Olennainen osa lahjaa on sen nauttiminen yhdessä muidenkanssa.

Finfoodin mukaan illanistujaisten lämpimään tunnelmaan sopivat tapas-tyyppiset pikkuherkut.Niitä on mukava valmistaa yhdessä isommallakin joukolla. Kenenkään eitarvitse poukkoilla ruokapöydästä keittiöön, kun pikkunaposteltavienlajitelma voidaan kattaa saman tien pöytään. Jokainen saa suupalan useastaeri herkusta.

– Suloiset sydänpullat ovat puolestaan innokkaiden leipureiden ystävänpäivänkohokohta. Sydänpullia voi viedä ystävänpäivän tuliaisiksi tai ilahduttaaniillä vaikka naapuria.

Ystävänpäivänä kukkaviesti kulkee

Kotimaiset Kasvikset ry muistuttaa, että kukkien kieli eli kukilla kerrottavat sanomat ovat länsimaissa peräisin suurten hovien jajuonittelujen aikakaudelta. Kukkien kielellä voi sanoa lähes mitä tahansa, vaikka eri maissa murteet poikkeavat hieman toisistaan.

– Kukkien kielen romanttisimmat viestit voi kesyttää palvelemaan ystävänpäivän tarkoituksia:Kimppu punaisia ruusuja, tulppaaneita tai krysanteemeja viestii intohimoisesta rakkaudesta, maineesta ja kuuluisuudesta, ja muutama oksa morsiuskimpuista tuttua murattia vain lisää hehkua. Valkoinen krysanteemi taas on uskollisuuden, puhtauden ja henkisyyden kukka.

– Ruukkukukatkin kertovat ystävänpäiväksi sopivia viestejä: Tulilatva kertoo nimensä mukaisesti kiihkeistä tunteista ja mitä punaisemmat kukat ovat, sen tulisemmat ovat myös tuntemuksetkin. Paavalinkukka on oikea uskollisuuden kukka, eikä ihme: sehän jaksaa kukkia pitkään ja vuosi toisensa jälkeen.

– Soilikki kertoo saajalleen, että häneen uskotaan ja luotetaan. Pirteät esikot viestittävät mietteliäisyydestä ja kiireettömästä pohdiskelusta, joten ne käyvät kukkalahjaksi vaikkapa ”ei hötkyillä” -tilanteeseen.Alkukeväinen suosikki tohvelikukka ei nimestään huolimatta ole mikään tohvelisankarin nimikkokasvi, vaan se kertoo hyvistä tavoista ja ritarillisista aikeista. Oikeaherrasmiehen kukkavalinta, siis!

– Pikku vinkki naiselle: mikset veisi vaihteeksi miehelle kukkia ystävänpäivänä? Se ontakuulla hyvä keino hämmästyttää ja ihastuttaa!, todetaan Kotimaiset Kasvikset ry:n tiedotteessa.

Jaa artikkeli