Kana- ja muut linturuuat ovat selvästi lisänneet suosiotaan suomalaistenravintolaruokailijoiden keskuudessa viime vuosina. Myös salaatit jakasvisruuat ovat saaneet lisää syöjiä. Häviäjistä ykkössijan puolestaan viekeskipitkällä ja pitkällä aikavälillä pitsa, jonka vertailukelpoinen osuuskymmenen vuotta sitten oli yli kaksinkertainen tämänhetkiseen verrattuna.Näin kertoo Suomen Hotelli- ja ravintolaliitto ry SHR:n TNS Gallupillateettämä tutkimus, jota varten haastateltiin runsasta 1 500 yli15-vuotiasta suomalaista.

Vielä 1990-luvun lopulla pitsojen lisäksi erilaiset pihvit ja leikkeetolivat selvästi kärjessä tiedusteltaessa viimeksi ravitsemisliikkeessäsyödyn aterian pääruokaa. Tänä syksynä ykkössijan ottivat hampurilaiset,jotka tosin jo pari vuotta sitten ylsivät samaan osuuteen pihvien jaleikkeiden kanssa.

Lähes neljänneksellä ei ole tapana syödä ravintolassa

Keskimäärin suomalaiset ruokailivat tutkimuksen kattamissa ruokapaikoissaeli ravintoloissa, kahviloissa ja henkilöstöravintoloissa kaksi kertaahaastattelua edeltäneiden kahden viikon aikana. Miesten ateriointimäärä onlähes puolet naisten vastaavaa suurempi. Ikäryhmittäin ruokailutiheyspääsääntöisesti pienenee nuorista vanhempiin siirryttäessä.

Haastatelluista 24 prosenttia ei ollut käyttänyt tutkimuksen tarkoittamiaravitsemispalveluja haastattelua edeltäneiden 14 vuorokauden aikana.Likimäärin sama osuus vastaajista ilmoitti, ettei heillä ole yleensäkääntapana käydä syömässä ravintoloissa, kahviloissa jahenkilöstöravintoloissa.

Hinta ja laatu ruokapaikan valintatekijöinä

Ruokaravintolat ja henkilöstöravintolat olivat suosituimmatruokailupaikkatyypit vastaajien keskuudessa. Myös pientä nousua viimevuodesta oli hampurilaisravintoloiden osuudessa, kun taas pitserioidenosuus on viime vuosina romahtanut.

Ruuan laatu, edullinen hintataso ja palvelun ystävällisyys nousivatedellisvuosien tapaan kärkeen ruokapaikan valintaan vaikuttavina tekijöinä.Itse ruokaan liittyvistä tekijöistä noteerattiin korkeimmalle maku. Myösmonipuolisuus ja raaka-aineiden kotimaisuus koettiin tärkeiksi, samointerveellisyys ja ruuan määrä. Luomuruokavaihtoehtoa arvosti paljon taierittäin paljon noin neljännes vastanneista. (Finfood)

Jaa artikkeli