Keltaisessa ja vihreässä katemuovissa kasvatettu basilika sisältää enemmänaromaattisia yhdisteitä ja fenolihappoja kuin valkoisen tai sinisenkatemuovin yllä kasvaneet basilikanlehdet. Yhdysvaltainmaatalousministeriön tutkimuslaitos ARS (Agricultural Research Service)totesi tutkimuksessaan, että perimmäinen syy eriväristen katemuovienvaikutukseen piilee niiden erilaisessa kyvyssä heijastaa valon sinisiä japunaisia aallonpituuksia kasvien lehdille. Fenolihapot ovat kasvienluonnollisia yhdisteitä, jotka antavat niille väriä, makua, tuoksua jatoimivat antioksidantteina.
Punaisessa katteessa kasvaneella basilikalla puolestaan oli mustassakatteessa kasvanutta suuremmat ja mehukkaammat lehdet sekä korkeampituorepaino. Toisessa katekokeessa havaittiin, että myös porkkananravintoarvoon, eli betakaroteeni- ja C-vitamiinipitoisuuteen, voitiinvaikuttaa erivärisillä katteilla. Aiemmissa tutkimuksissa ARS ontodistanut, että punaisessa katteessa kasvaa tavallista suurempiatomaatteja ja paremman makuisia mansikoita.
Suomessa basilika tuotetaan kasvihuoneessa vesiviljekouruissa
Yrttitutkija BERTALAN GALAMBOSI MTT:n (Maa- ja elintarviketaloudentutkimuskeskus) ekologisesta tutkimuksesta Mikkelistä pitääamerikkalaistuloksia kiinnostavina, mutta Suomen kylmiin kasvuoloihin neeivät sovi. – Basilika ei täällä tuota satoa avomaalla kuinpoikkeuksellisen lämpiminä vuosina. Musta muovikate antaa juurelle lämpöäkasvukauden alussa ja nopeuttaa kasvuun lähtöä, mikä lisää satoisuutta jaöljypitoisuutta. Erivärisiä katteita olisi toki hyvä kokeilla, Galambosimiettii.
Intiasta kotoisin oleva basilika kaipaa ennen kaikkea lämpöä. Kun sitä ontarpeeksi, voidaan sadon laatua alkaa säätää esimerkiksi katemuovin avulla,Galambosi huomauttaa. Suomalainen basilika kasvatetaan pääasiassakasvihuoneissa joko ruukuissa tai vesiviljelynä.