Puutarhatuotannon eri osa-alueisiin tuotteiden viljelystä viheralueiden rakentamiseen pääsee tutustumaan syyskuun puolivälissä Helsingin pääpostissa. Postitalon aulassa järjestetään 17.-20. päivinä syyskuuta. Ei päivää ilman puutarhaa -teemalla kulkeva näyttely, jossa koko ala esittelee tuotteitaan ja osaamistaan. Vanhan postitalon aulaa värittävät silloin lukuisat puutarhatuotteet vihreän keskellä hehkuvat syksyn ja sadonkorjuun sekä aina loistavien kasvihuonekukkien värit.

Puutarhatuotannon esittelyllä halutaan muistuttaa, miten tärkeästä asiasta on kyse. Millaista olisi ruoka ilman vihanneksia, marjoja ja hedelmiä, miltä näyttäisivät kaupunkien puistot ja talojen pihat ilman kasveja ja vihreyttä, voisiko häitä, joulua tai ylioppilasjuhlia viettää ilman kukkia? Puutarhasta on tullut osa jokaista päiväämme, arkea ja juhlaa. Kotimaisella puutarhatuotannolla elämäämme lisätään laatua, nautintoa, terveyttä ja hyvää mieltä.

Uudella tavalla puutarha-alaa esittelevä Ei päivää ilman puutarhaa -näyttely on avoin kaikille kiinnostuneille. Sisäänpääsymaksua ei ole. Näyttelyn järjestävät valtakunnalliset puutarha-alan järjestöt.

Kullakin päivällä oma teemansa

Jokaisella näyttelypäivällä on oma teemansa. Keskiviikkona 17.9. keskitytään kukkiin ja kukkatuotantoon. Torstaina 18.9. on vuorossa ympäristömme ja siihen liittyvä vihreys pihat, puistot, julkiset viheralueet, pensaat, puut ja perennat. Perjantai 19.9. on marja- ja omenapäivä ja lauantaina 20.9. tutustutaan monipuoliseen vihannesvalikoimaamme.

Teemapäivinä paikalla on runsaasti kyseisen alan asiantuntijoita, viljelijöitä ja yrittäjiä. Näistä tiedotetaan teemapäivien lähestyessä tarkemmin muun muassa näyttelyn nettisivuilla www.puutarhaliitto.fi/eipaivaailman.

Ei päivää ilman puutarhaa -näyttelyssä pääsee myös tutustumaan suomalaiseen ruokapöytään 1930-luvulta aina 2010-luvulle asti. Näyttelytilaan on katettu kaksihenkisen perheen sunnuntairuokapöytä 1930-, 1950-, 1970- ja 1990-luvulta. Kattauksista näkyy konkreettisesti, miten eri tavoin eri aikoina kasviksia ja kukkia on pöydissä käytetty. Menneiden vuosikymmenten jatkoksi on ideoitu malli siitä, mitä syömme tulevaisuudessa, 2010-luvulla. Ruokien, juomien ja kukkien lisäksi pöydiltä löytyvät ajalle tyypilliset aterimet ja muut tykötarpeet.

Ei päivää ilman puutarhaa -näyttelyn avautuessa julkaistaan myös uutta ja mielenkiintoista tietoa siitä, miten suhtaudumme puutarhaan liittyviin asioihin, vihreään ympäristöön ja puutarhatuotteisiin. Ovatko suomalaiset nykyisellään tyytyväisiä asuinalueidensa viherympäristöihin? Miten kasvikset maistuvat suomalaiselle kuluttajalle ja minkälaisessa muodossa ne halutaan tulevaisuudessa hankkia? Puutarha-alan kehitysnäkymille suuntaa antavan tutkimuksen on tehnyt Taloustutkimus Oy.

Jaa artikkeli