Työtehoseuran Kotitalousosasto on tehnyt kotitalouksien ympärivuotiseen kompostointiin tarkoitettujen pienkompostorien vertailun. Lämpökompostorivertailussa arvioitiin kompostorien toimivuutta, rakennetta ja varustusta, esite- ja käyttöohjemateriaali sekä kompostorin käyttöominaisuutta. Testissä Biolanin Pikakompostori 220 arvioitiin toimivuudeltaan parhaaksi ja se on Kuluttaja-lehden mukaan markkinoiden paras lämpökompostori.

Testiin valittiin kahdeksan eri tyyppistä ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettua lämpökompostoria. Toimivuuskokeissa käytettiin jätettä, joka vastasi normaalin kotitalouden biojätettä.

Kompostoreiden lämpötilaa mitattiin säännöllisesti. Biolanin Pikakompostori 220 saavutti korkeimmat lämpötilat ja se oli vertailun ainoa kompostori, jonka lämpötilat olivat hygienisoitumisen kannalta riittävän korkeat (vähintään vuorokauden +60 astetta tai kolme vuorokautta +50 astetta). Kompostoinnin kannalta kompostorin lämpötila on keskeinen asia, johon kompostorin toimivuus kaikissa olosuhteissa perustuu.

Tutkimus osoitti, että kompostoreiden lämpötiloissa on merkittäviä eroja. Kahdessa vertailussa mukana olleessa kompostorissa lämpötilat laskivat jopa pakkasen puolelle.

Testin yhteydessä tutkittiin myös lämpökompostorien rakennetta ja varusteita sekä käyttöohjeita. Myös näiltä osin Biolanin kompostori sai parhaan mahdollisen arvosanan olleen koko vertailun paras. Ainoastaan käyttöominaisuuksien osalta Biolan ei yltänyt täysiin pisteisiin, koska kompostorin 107 sentin työskentelykorkeutta pidettiin naisten keskuudessa hieman liian korkeana.

Vertailussa olivat mukana Biolan Pikakompostori 220, Bio-Teho-lämpökompostori, Cipax-lämpökompostori 250 l, Corrokomp-kuumakompostori, Eurokompostori, Gröna Johanna ja L&T Lahti -lämpökompostori.

Kompostoreita ja luonnonmukaisia tuotteita kasvimaalle ja puutarhaan

Biolanin tuoteryhmäpäällikkö Kaj Paavolan mukaan testin tulos ei ollut yllätys.
-Pikakompostori 220 tuli markkinoille 12 vuotta sitten, joten sen toimivuudesta on runsaasti käytännön kokemusta. Se on osoittanut, että kompostoinnin voi aloittaa ongelmitta vaikka talvipakkasilla, kunhan noudattaa ohjeitamme.

– Biolan Pikakompostori on suunniteltu perhekäyttöön. Mallista on myynnissä myös suurempi, noin 2-15 kotitalouden käyttöön suunniteltu Biolan Pikakompostori 550. Tällä hetkellä Biolanin tuotevalikoimissa on kaikkiaan 5 erilaista puutarha- ja kotitalouskompostoria, kompostikäymälä sekä sisätiloihin suunniteltu ympärivuotiseen käyttöön sopiva Naturum rumpukomposti-wc.- Lisäksi Biolanin tuotevalikoimaan kuuluvat luonnonmukaiset multatuotteet, luonnonlannoitteet, kasvualustat sekä sisäkukkien luonnonmukaiset ravinteet ja hoitoaineet, kertoo Paavola.

Jaa artikkeli