Pitkäksi venynyt helleaalto on vauhdittanut mansikan sadon kypsymistä ja onlopettamassa mansikkakauden lyhyeen ainakin Etelä- ja Väli-Suomessa.Pohjois-Suomessa mansikkakausi sen sijaan on parhaimmillaan. Kotimaista rasiamansikkaa on kuitenkin tarjolla syyskuulle saakka, sillä satokautta jatkavat tänä vuonna istutetut ns. satotaimet. Myös vadelma- ja herukkakausi on alkamassa.

Helteetkypsyttivät mansikkasadon nopeasti, joten satokausi on jäämässä odotettualyhyemmäksi. Talvivaurioiden ja kuivuuden vuoksi mansikkasadon määrä jäitavanomaista pienemmäksi monilla viljelmillä. Talvituhot tosin ovatvaihdelleet paikkakunnittain ja eri puolilla maata, kerrotaan ProAgriaMaaseutukeskusten liitosta.

Suomessa on viime vuosina lisääntyvästi alettu käyttää ns. satotaimia mansikan istutuksessa. Nämä taimet tuottavat satoa jo istutusvuonna. Viljelijät ovat ajoittaneet taimien istutuksen juhannuksen molemmin puolin, ja sato alkaa noin 45-60 päivän kuluttua istutuksesta.

Herukoiden satokausi alkaa Etelä-Suomessa reilun viikon kuluessa. Keski- jaPohjois-Suomessa herukoita arvioidaan päästävän korjaamaan kahden viikonpäästä. Herukoiden sadosta odotetaan määrältään ja laadultaan hyvää Etelä-ja Itä-Suomessa. Lounais-Suomen kastelemattomilla viljelmillä sekäEtelä-Pohjanmaalla sato on jäämässä tavanomaista pienemmäksi.

Vadelman poiminta käynnistymässä

Vadelman satokauden arvioidaan käynnistyvän tällä viikolla Etelä- jaVäli-Suomessa. Lämmin ja aurinkoinen heinäkuu on vauhdittanut vadelmienkypsymistä. Vadelman kukinta jäi helteiden takia lyhyeksi, minkä vuoksisatokaudenkin ennustetaan jäävän lyhyeksi. Vadelman sato arvioidaanmäärältään tavanomaiseksi, lähiajan säät ratkaisevat sadon laadun.Vadelmasato homehtuu nopeasti helteisillä ja sateisilla säillä.

Etelä-Suomen omenatarhoissa päästäneen poimimaan kesälajikkeita Huvitus jaPirja kahden viikon kuluessa. Valkea Kuulas, Punainen Melba ja Samovalmistuvat hieman myöhemmin. Kesälajikkeiden sadosta odotetaan määrältäänja laadultaan hyvää Etelä-Suomen tarhoissa. Syys- ja talvilajikkeidenkehitys on vielä kesken, mutta tässä vaiheessa satonäkymät ovattyydyttävät. Ammattiviljelmillä pihlajanmarjakoin torjunta onnistui, muttakotipuutarhoissa omenasato voi jäädä heikoksi pihlajanmarjakoin vioitustenvuoksi.

Tuorevihannesten valikoima laajimmillaan

Viime viikkojen helteiset säät ovat vauhdittaneet avomaanvihannesten kasvuaja kehitystä. Tuorevihannesten valikoima alkaakin olla laajimmillaan.Lehtivihannesten, eri kaalien, sipulien, avomaan kurkun, kesäkurpitsan jaherneen sadonkorjuu on täydessä vauhdissa. Myös kesäporkkanan nosto onpääsemässä täyteen vauhtiin. Helteistä huolimatta vihannesten laatu onsäilynyt hyvänä, mikäli satoa on ehditty korjata ripeän valmistumisentahtiin ja tuotteiden nopeasta jäähdytyksestä on huolehdittu.

Alkukesän viileydestä ja heinäkuun helteistä huolimatta avomaanvihannestenkasvu ja kehitys on ollut kokonaisuudessaan tyydyttävä. Sateet ovat olleettervetulleita vihannesviljelmillä. Sateiden paikallisuudesta johtuen kasvuaon jouduttu varmentamaan kasteluin. Varastoitavien vihannesten kasvu onkesken, joten lähiviikkojen sää ratkaisee sadon määrän ja laadun.

Jaa artikkeli