Alkukesän viileys on viivästyttänyt erityisesti mansikan kehitystä. Haminan Onkamaalla mansikkaa viljelevä Juha Poikela ei lupaa mansikoita juhannukseksi. Harson alta voi löytää kuitenkin jo ensimmäisiä raakileita. Ilman harsoa olevat mansikkamaat vasta aloittelevat kukintaa Etelä-Suomessa. Kukinnasta satoon menee normaalisti neljä viikkoa.

– Mansikan sadon ajoittumisen ennustaminen on hyvin vaikeaa, itse asiassa joka vuosi on mennyt pieleen. Yksi helleviikko voi muuttaa nopeasti tilanteen., varoittelee Poikela.

– Kukinta näyttää vähäisemmältä kuin muina vuosina. Usein kukkia onkin liikaa, ja marjoista tulee pieniä. Toisaalta nyt kukat eivät ole suuria, ja pieneen kukkaan ei voi tulla suurta marjaa, pohtii Juha Poikela.

Viime syksynä talvi tuli nopeasti, ja kukka-aiheita ei ehtinyt riittävästi muodostua. Lämmin ja pitkä syksy on otollisin kukka-aiheiden muodostumiselle.

Juha Poikela kertoo, että Bounty-lajikkeen kasvuun lähtö ollut erityisen hidasta ja lajikkeella on esiintynyt talvivaurioita monin paikoin.

Helena ja Juha Poikelan Lahden tilalla on 5 hehtaaria mansikkaa ja 2 hehtaaria vadelmaa. – Muutama vuosi sitten luovuimme sikataloudesta ja päätimme keskittyä yksinomaan marjoihin. Myymme mansikoista puolet tuoreena ja puolet pakastamme. Valmistamme marjoista myös mehuja, joten vuoden jokaisena viikkona touhuamme marjojen parissa, toteaa Juha Poikela.

Suonenjoella mansikkaan heinäkuun puolivälissä

Jarmo Röppänen Suonenjoelta kertoo, että juhannukseksi ei saada Suonenjoelta avomaan mansikkaa. – Harsoilla joudutetut lohkot aloittavat sadon heinäkuun alussa. Ilman harsoa olevilla lohkoilla ei kukinta ole vielä alkanut. Se merkitsee sitä, että vasta heinäkuun puolivälissä alkaa mansikan pääsesonki.

Jaa artikkeli