Mustikkaa saadaan tänä vuonna runsaasti. Mikäli pölytys onnistuu eikäkuivuus vaivaa kasvustoja raakile- ja kypsymisvaiheessa, sadosta tuleeerittäin runsas. Mustikka kukkii parhaillaan Etelä- ja Keski-Suomessa.Kukinta alkoi myös Kainuussa kesäkuun ensimmäisinä päivinä ja etenee ensiviikon aikana Metsä-Lappiin asti.Mustikan kukinta alkoi Etelä-Suomessa, Päijänteenja Saimaan eteläosissa tänä vuonna 10 päivää myöhemmin kuin viime vuonna,selviää Metsäntutkimuslaitoksen valtakunnallisen luonnonmarjojen jakauppasienten satotutkimuksen maastomittauksista.

Mustikka on hyötynyt toukokuun tavallista runsaammista sateista jakesäsateet parantavat tilannetta entisestään. Itä-Suomessa halla onmaanantain ja tiistain välisenä yönä saattanut vioittaa mustikan kukkiaalavilla paikoilla ja avohakkuualojen reunamilla. Näyttää kuitenkin siltä,että kuusimetsien sisällä hallavauriot jäävät pieniksi.

Suomuurain kukkii Lappia lukuunottamatta

Suomuurain (hilla, lakka) kukkii avosoilla Etelä- ja Keski-Suomen sekäItä-Suomessa, jossa halla on paikoin vioittanut kukkia. Puustoisillasoilla, korvissa ja rämeillä suomuurain aloittelee kukintaansa. Näillealueille kannattaa lähteä marjaan, ellei halla vielä vieraile soilla. Lapinläänissä on ollut viime viikkoina kylmää, joten siellä suomuurain ei olevielä aloittanut kukintaansa.

Tattimetsään muutaman viikon kuluttua

Toukokuun runsaiden sateiden ansiosta sienirihmastot voivat hyvin.Ensimmäiset haperot, tatit ja keltavahverot ilmestyvät jo parin kolmenviikon päästä, mikäli kuivuus ei niitä vaivaa. Korvasienestä saatiin tänävuonna hyvä sato. Satokausi on lopuillaan, mutta sieniä voi poimia Etelä-ja Keski-Suomessa ainakin tämän viikonlopun ajan.

Korvasientä ei voi markkinoida kauppasienenä ulkomaille, mutta kotimaassasitä käytetään ravintoloissa ja kotitalouksissa. Korvasieni on raakanaerittäin myrkyllinen, mutta oikein käsiteltynä herkullinen ruokasieni.

Jaa artikkeli